ДАЛИ НАВИСТИНА МЕ САКАШ?

Еден ден се разбудив рано наутро за да го гледам изгрејсонцето. Ах, убавината на Божјото создание е невозможно да се опише.

Како што гледав, го фалев Бога за Неговото прекрасно дело. Седев таму и чувствував дека Божјото присуство е покрај мене. Тој ме праша: “Дали ме сакаш?” Јас одговорив: „Секако, Боже! Ти си мојот Господ и Спасител! “

Потоа, тој праша: „Ако беше физички хендикепиран , дали сè уште би ме сакал?“ Бев збунет. Гледав надолу во рацете, нозете и остатокот од моето тело и се зачудив од тоа колку работи можев да ги направам, што едноставно мислев дека ми припаѓаат. Затоа, реков: „Тоа би било тешко, но сепак би те сакал“.

Тогаш Господ рече: „Да беше слеп, дали сè уште би го сакал тоа што го создадов?“ Како би сакал нешто ако не можам да го видам? Тогаш размислував за сите слепи луѓе во светот и колку од нив го сакаа Бога и Неговото создание. Па, реков: „Тешко е да се замисли, но јас би те сакал дури и тогаш“.

Понатаму, Господ ме праша: „Да бевте глуви, дали сè уште ќе го слушавте Мојот збор?“ Како можеше да се чуе нешто ако си глув? За да го слушаме зборот Божји, не треба само ушите, туку и нашите срца. Јас одговорив: „Тоа би било тешко, но сепак ќе го слушав твојот збор“.

Тогаш Господ повторно праша: „Да беше нем, дали сè уште ќе го славеше името?“ Како можев да славам без глас? Тогаш сфатив: Бог сака да го славиме од нашите срца и души. Не е важно како звучи нашиот глас. И фалењето на Бога не е секогаш со песна. Кога ние истрајуваме да се заблагодаруваме со зборови и во неволја му фалиме на Бога. Затоа, одговорив: „Иако не можев да пеам, сепак ќе го фалам твоето име“.

Но, Господ повторно праша: “Дали навистина ме сакаш?” Со убедување храбро и силно, решително одговорив: „Да, Господе! Те сакам затоа што си единствениот вистински Бог! “ Мислев дека добро одговорив, но … Бог ме праша: „ЗОШТО ТОГАШ ГРЕШИШ?“

Му одговорив: „Бидејќи јас сум само човек и не сум совршен“. „Тогаш, зошто се молиш најискрено само во деновите на неволја? “ Само солзи протекоа.

Господ продолжи: „Зошто ме бараш само за време на славењето? Зошто се молиш толку себично? Зошто се молиш толку неверно? “ Солзите ми лизгаа по образите. „Зошто се срамите од мене? Зошто не ја објавувате Добрата вест? Зошто плачете на рамената на другите за време на прогонството кога ви давам рамо за да плачете? Зошто барате изговор кога ќе ви дадам можност да служам во мое име? “ Се обидов да одговорам, но немаше одговор.

„Вашиот живот е благословен.Ве создадов да не го отфрлите овој подарок. Те благословив со таленти да ми служиш, а вие постојано се одвраќате. Ви ја објавив Мојата Реч, но вие не напредувате во знаењето. Ви реков, но ушите ви беа глуви. Ви ги покажав благословите, но очите ви беа слепи. Јас ви ги испратив моите слуги, но вие седевте мрзеливо додека беа истерани. Ги слушнав вашите молитви и им одговорив “.

“ДАЛИ НАВИСТИНА МЕ САКАШ?” Не можев да одговорам. Како би? Бев неверојатно засрамен. Немав изговор. Што можам да кажам на сето ова? Кога моето срце гласно плачеше и солзи ми текоа, реков:

„Те молам, прости ми, Господе. Јас не сум достоен да бидам твое дете “. Господ одговори: „Тоа е мојата милост, мое дете“. Прашав: „Зошто ме простуваш? Зошто ме сакаш толку многу? “ Господ одговори: „Затоа што вие сте моето создание. Ти си мое дете. Никогаш нема да те оставам. Кога плачеш, сочувствувам и плачам со тебе. Кога викате од радост, ќе се смеам со вас. Кога сте во неволја и слаби, јас ќе бидам со вас и ќе ви помогнам. Кога ќе паднеш, ќе те подигнам. Кога си уморен, те носам. Ќе бидам со вас до крај и секогаш ќе ве сакам “.

Плачев како никогаш порано. Како би можел да бидам толку рамнодушен? Колку само го повредив Бога?

Го прашав: „Колку ме сакаш? Господинот ги истегна рацете, а јас ги видов прободени со клинци.

Клекнав во нозете на мојот Спасител, Исус. И за прв пат се молев искрено.

One comment

  1. Честитки за објавениог текст.
    Продолжете со објавување на вакви и слични на овој кои говорат за СИЛАТА и СЛАВАТА на ХРИСТА БОГА, СПАСИТЕЛОТ наш, СЛАВА МУ!
    Текстот има едукативна но и превентивна функција.
    Истиот ја подигнува свеста, знаењето но и одговорноста кај верниците за правилниот однос кон ХРИСТА БОГА, СЛАВА МУ!
    БОГ ДА ВЕ БЛАГОСЛОВИ И УШТЕ ПОВЕЌЕ ДА ВЕ ПРОСВЕТЛУВА ЗА ДА ТВОРИТЕ СО ЉУБОВ И БОЖЈА ПОМОШ.

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *