Photo: © leszekglasner/123RF

Истражувачите откриваат дека децата кои добиваат повеќе прегратки имаат поразвиен мозок!

Нема ништо како топлината и безбедноста на некој близок да ве обвива во рацете. Едноставниот чин на давање и примање оригинални прегратки може целосно да ви го промени расположението. Се чувствувате сакани, згрижени, безбедни и уникатни. Не сум сигурен дека постои единствена акција што може да го повтори чувството да се дава и да се гушка.

Добро е што давањето е исто како и примањето кога станува збор за прегратки, така? Сега, науката вели дека може да бидете попаметни за тоа. Истражувачите откриваат дека децата кои добиваат повеќе прегратки имаат поразвиени мозоци.
Кога размислуваме за учење, сметаме дека читаме, проучуваме, користиме раце, пресметки и други процеси. Почнавме, како бебиња, почнавме да истражуваме со допирање на нештата. Од нашите пет сетила, допирот е првиот што се развива. Од ова, новороденче мора да се снаоѓа во нивниот нов свет.

Според статијата од Медицината на Стенфорд, д-р Сузан Кроу, акушер и директор во детската болница Лусиле Пакард, ги прикажува деветте инстинктивни фази веднаш по раѓањето.

„Плач на раѓање, релаксација, будење, активност, одмор,„ ползење “(движење што се менува кон градите), запознавање, цицање и спиење.”

Штом е физички безбедно и за мајката и за бебето, време е за контакт од кожа на кожата и водење на бебето кон доењето.

Само држењето на бебето во текот на првиот час, без оглед на доењето, може да помогне во нормализирање на телесната температура на бебето, чукање на срцето и начинот на дишење. За многу бебиња, исто така, се намалува количината на плачење. Истовремено, мајката ослободува повеќе хормони за релаксација. Ова исто така станува време на сврзување за мајката и бебето. Доколку партнерот на мајката го држи бебето, тогаш започнува времето за поврзување и за него.

Окситоцинот и прегратките
Окситоцинот е хормон и невротрансмитер произведен во нашиот хипоталамус и ослободен од нашата хипофиза. Неговото ниво се зголемува за време на доење, оргазам и прегратки.

Што се однесува до ефектот врз бебињата и нивниот развој, окситоцинот поттикнува врска меѓу мајка и нејзиното бебе. Ова може да објасни зошто доењето го зголемува нивото на хормонот кај жената. Има тенденција да поттикнува чувство на доверба, блискост во врските и мајчински инстинкт или грижа.

Додека окситоцинот е наречен „љубовен хормон“ или „хормон на прегратка“, тој е покомплициран од оној што првично се сметаше. Првично беше препознаен како хормон што, кога се ослободува во нашата крв, помага во контракциите на матката за време на породувањето и предизвикува трудови. Со текот на времето, откриено е дека има различна реакција кога се испушта во мозокот. Потоа, тоа има варијабилни ефекти врз нашето когнитивно, емоционално и социјално однесување.

Разбирање на окситоцинот и развојот на мозокот
Општото разбирање за тоа како окситоцинот влијае на нашето емоционално и социјално однесување е малку комплексно. Во суштина, ако сте со индивидуа или група индивидуи и доживеете интеракција што предизвикува повисоки нивоа на окситоцин како позитивно искуство, тогаш тие лица ќе ги гледате како безбедни, доверливи и ќе развивате љубов кон нив. Спротивно на тоа, вашиот мозок тогаш ќе ги гледа другите кои се различни од тие лица како помалку веродостојни, не безбедни. Ова е еден метод со кој ќе го основате вашето „племе“ на пријатели и ќе утврдите кој е вашето семејство.

Покрај тоа, таа може да игра улога во вашата социјална меморија. Преку ослободување на окситоцин, вашата меморија прегледува специфичен настан поповолно од оној каде што не ослободува окситоцин.

Каква врска има ова со гушкањето на вашето дете и мозокот? Истражувачите продолжуваат да го испитуваат окситоцинот заради неговата многу сложена природа. Сепак, важно е да разбереме дека начинот на кој ние ги перцепираме пријателите, семејството и странците и емоционално комуницираме едни со други е дефинитивно фактор во нашата меморија и однесување. Ова важи за бебето кое ново го формира нивното разбирање за светот, врз основа на тоа како тие ги толкуваат постапките на оние околу нив.


Науката сè уште може да се бори да ја пронајде формулата зошто допирот е толку важен и како нашиот мозок го асимилира во однос на нашиот развој, но повеќето родители се чини дека го разбираат без оглед. Резултатите од гушкање на бебе, дете, тинејџер или сопруга се оние што повеќето можат да ги препознаат.

Сите ние сакаме чувство на сигурност, доверба, љубов и важност. И едноставната прегратка ги поттикнува тие чувства кај сите нас. Плус, не можете да дадете прегратка а да не добиете возвратена прегратка !

mother and son hugging

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *