Науката објаснува зошто благодарните луѓе живеат подолго!

Научните истражувања околу благодарноста и здравјето доведоа до мноштво ветувачки откритија. Меѓу многуте значајни наоди во рамките на оваа област на студии, UC Davis Health  го известува следново: Да се ​​биде благодарен е поврзано со намалување на нивото на стрес и депресија.

Покрај тоа, практикувањето благодарност може да ги забави ефектите од невродегенерацијата. Практиките за благодарност доведуваат до намалено воспаление и намалување на крвниот притисок. Пишувањето на едно писмо за благодарност ја намали безнадежноста кај 88% од самоубиствените пациенти и зголемениот оптимизам за 94%.

Се повеќе станува очигледно дека практикувањето благодарност има мноштво клинички апликации. Вклучувајќи користење интервенции за благодарност за подобрување на менталното и физичкото здравје на една личност и за лекување на многу медицински состојби и нарушувања.

Авторите на „Благодарност и благосостојба: придобивките од благодарноста“ го даваат следново како клиничка дефиниција на благодарност: „благодарноста е ценење за она што е вредно и значајно за себе; тоа е општа состојба на благодарност “.

Благодарноста е и состојба и особина, според авторите на овој рецензиран напис. Авторите објаснуваат дека, како состојба, благодарноста „е позитивна, социјална емоција која се доживува кога незаслужен чин на љубезност или великодушност е слободно даден од друго лице“. Како особина, благодарноста е карактеристика или доблест на луѓето кои варираат во фреквенцијата, големината и должината. Благодарните луѓе „доживуваат благодарност повеќе пати на ден и низ поширок спектар на животни околности во споредба со оние со помала благодарност“.

Важен аспект на благодарност е само да се има свесност и благодарност за позитивните аспекти на животот. Луѓето кои практикуваат благодарност имаат тенденција да го гледаат светот преку позитивна леќа. Овој изглед вклучува признавање на позитивите во нивните животи и во светот како целина. Дури и во тешки времиња, луѓето што практикуваат благодарност ги бројат своите благослови. Кога ова ќе се случи, луѓето веројатно ќе бидат благодарни за нивните искуства и животи.

Благодарноста ја зголемува среќата, го подобрува спиењето, ги зајакнува врските, го намалува стресот, го зголемува трпението, радоста….

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *