Италијанска шарлотa со јаболка. Торта што се топи во устата!

Состојки:

  • 180 гр пченично брашно
  • 4-5 парчиња. јаболко
  • 130 гр шеќер
  • 50 гр путер
  • 1/2 торба со прашок за пециво
  • 2 жолчки од јајца
  • 130 мл млеко
  • прстофат сол

Подготовка:

  • Измешајте ги жолчките со шеќерот додека не се стопи шеќерот и мешавината ќе осветли.
  • Ставете го путерот во микробранова печка (или пареа) и додајте половина од растопениот путер во претходно изматената смеса. Додадете млеко и измешајте.
  • Додадете малку сол, просејано брашно и прашок за пециво. Измешајте сè добро.
Italijanska šarlota od jabuka. Kolač koji se topi u ustima!

  • Покријте го калапот со хартија за печење и истурете го тестото.
  • Излупените јаболка се сечат на парчиња.
  • Ние ги нарекуваме во тестото вертикално. Колку повеќе јаболка, толку е по вкусна тортата.
Italijanska šarlota od jabuka. Kolač koji se topi u ustima!
  • Покријте го врвот со преостанатата половина од стопениот путер и посипете со 3 лажици шеќер.
  • Печете во загреана рерна на 180 степени околу 30-35 минути (или додека не стане златно кафеава). Пријатно!
Italijanska šarlota od jabuka. Kolač koji se topi u ustima!

Остави коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *