Вештачката среќа – зависност на 21 век!

Кога имате скапи автомобили, убава облека, луксузна куќа и други статусни симболи, добивате впечаток дека вредите повеќе и дека сте над оние кои немаат сè.

Го гледаш соседот во евтин автомобил и си го кажуваш: Тоа е затоа што сум успешен и заработувам повеќе. Тој е никој и ништо, а јас сум богат!

Ова не е само за автомобили.

Секој пат кога некој во вашата средина има нешто полошо и помалку од вас, ви се враќа чувството на кралска надмоќ. Од тоа зависи колку сте среќни.

Шарл де Монтескје, писател и филозоф, одамна рекол:

Ако сакаме да бидеме среќни, лесно би се постигнало; но сакаме да бидеме посреќни од другите луѓе, а тоа е речиси невозможно, бидејќи ние секогаш мислиме дека другите се посреќни од нас.

Во потрага по вештачка среќа, луѓето се претвораат во зависници, кои по секоја цена ги зголемуваат своите вредности. Тие купуваат нов телефон, ги менуваат своите автомобили, купуваат скапи фармерки и сет на мебел (во случај некој да ги посети) и користат скапи парфеми за да го нагласат нивниот фин вкус и софистицираност. И бидејќи сето тоа е многу скапо, луѓето кои страдаат од статусни симболи – често страдаат од високи долгови.

Во потрага по среќа, таквите луѓе собираат заеми, бидејќи тие се најлоши во светот за нив – да паднат на ниво на оние кои мислат дека се пониски од себе. И за да се спречи тоа да се случи, тие се подготвени да платат – што чини, чини!

Дури и одржувањето на тој променлив статус е скапо.

Ако нешто не се вклопува во статусот, тие го кријат тоа на сите можни начини. И обратно: она што го нагласува статусот, се издвојува со сите средства. На пример, одмор во хотел со 5 ѕвездички ќе биде задолжителен на сите социјални мрежи, а хотел со 3 ѕвездички ќе биде тактички тивко.

Фактот дека тие живеат во ефтина куќа ќе се крие на секој начин. Животот на таквите луѓе се претвора во измама. Тие ги измамуваат себе и другите. Повеќето  себе. Тие се убедени дека навистина имаат статус кој имитира и целосно го игнорира фактот дека оваа позиција е резултат на долгови кои ќе се исплатува цел живот.

Во еден момент, банките престануваат да ги позајмуваат парите, а изворот на радост и среќа брзо се суши. Потоа паѓаат во длабока депресија. Во исто време, тие се обвинуваат за сите нивни проблеми од страна на банките, владата, тешкиот живот и работодавецот кој неправедно ги осквернува.

Единствената личност која никогаш нема да ја обвинат е себе си. Затоа што , само сакаа да бидат “како сите други” и да не ја пропуштат важната година од нивниот живот, да земат сè од животот што овозможува. Како може да бидат виновни за нивната тешка финансиска ситуација?

На крајот, секогаш треба да се сеќаваме на зборовите на Хенри Форд:

“Не мора да останам во скапиот хотел, бидејќи не гледам причина зошто плаќам за непотребни додатоци. Каде и да седам, јас сум Хенри Форд. Не гледам голема разлика помеѓу хотелите, бидејќи дури и во најевтиниот хотел може да се одморите нешто полошо отколку во најскапите.

И овој капут на мене – да, во право си, тоа беше на татко ми, но не е важно – јас сум Хенри Форд во овој капут. Мојот син е уште млад и неискусен, па затоа се плаши што ќе размислат за него ако тој престојува во евтин хотел.

Не ми е гајле што мислат другите за мене, бидејќи ја знам мојата вистинска вредност. И станав милијардер, бидејќи ги знам парите и можам да ги разликувам вистинските вредности од лажните “.

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *