Наместо „како беше на училиште“, поставете им ги на децата некои од овие прашања!

„Како беше на училиште денес?“ е прашање кое повеќето родители им го поставуваат на децата по враќањето од училиште, но ретко кој добива задоволителен одговор. Повеќето од децата одговараат со „добро“, „добро“ и од ова родителите не можат да дознаат како навистина се чувствуваат децата, дали имаат проблеми на училиште и дали се задоволни. И таа приказна се повторува од ден на ден. Родителите се надеваат на подолг одговор, додека децата, од друга страна, се многу повеќе заинтересирани за сè друго отколку да разговараат со родителите за училиштето. Ако сакате да добиете увид во тоа што децата навистина мислат или чувствуваат за училиштето, обидете се со некои од следниве прашања, советува сајтот Baby Chick.

Кој беше вашиот омилен дел од училишниот ден?

Кој беше вашиот најмалку омилен дел од училишниот ден?

Која беше најинтересната информација што ја научивте?

Што те направи најсреќен денес?

Со кого седеше за време на паузата?

Со кого си играше на одмор?

Што те растажи денес?

Дали нешто особено ве загрижи денес?

На што најмногу се гордееш денес?

Кој ве насмеа денес и како?

Дали му помогнавте на некого денес? Како?

Дали некој ви помогна со нешто денес? Како?

Што би промениле денес кога би можеле?

Дали ви треба мојата помош или поддршка во врска со нешто што го доживеавте денес?

Дали се чувствувате удобно да учествувате на часот?

Како учествувате на часот?

Кои се твоите најдобри пријатели?

Дали сакате да работите сами или во мала група?

Кога би можеле да изберете, до кого би седеле на час? Зошто?

Што ќе се случи ако не се почитуваат правилата?

Дали постојат правила кои мислите дека се неправедни?

Дали некогаш сте се чувствувале несигурни на училиште? Што се случи?

Кој е вашиот омилен учител и што ви се допаѓа кај него или неа?

Каква грешка направи денес? Што научи од таа грешка?

Како оваа година се разликува од минатата година?

Што ќе се радувате кога ќе започнете на училиште утре?

Дали има нешто од што се плашиш?

Благодарение на овие прашања, можете да дознаете некои навистина неверојатни работи! Овие прашања се само упатства што би можеле да ги искористите за да развиете комуникација со вашето дете и да ја стимулирате неговата потреба за разговор. Многу од овие прашања ќе доведат до одлична дискусија која ќе ви овозможи подобро да го запознаете вашето дете. Важно е да запомните да не го прекинувате детето додека зборува! Децата обично го бараат нашето внимание во најнезгодните моменти, на пример наутро, на училишниот паркинг, кога треба да излезат од автомобилот. Забораваат дека требаше да ни кажат за денешниот тест во училиште или за нешто значајно што се случило претходниот ден на игралиштето. Тешко е да се слуша кога ѕвони училишното ѕвонче, кога доцниме на работа или кога сме исцрпени по напорниот ден. Но, токму ова е моментот кога треба да се потрудиме максимално да го слушаме детскиот монолог. Иако изгледа како да е апсолутно невозможно да ја слушате приказната на детето сега, ветете му дека подоцна ќе имате време да го слушате. Цврсто ветете дека ќе ја слушнете целата приказна подоцна, од почеток до крај. Како што растат децата, тие бараат повеќе внимание и ангажман околу нив, а зборувањето за нивните чувства и мислења е важно за нивниот развој во здрави, совесни и независни луѓе.

izvor miss mama

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *