Тинејџер го победи ракот во напредна фаза: “Знаев дека Бог е со мене.“

Кога имал само 15 години, на тинејџерот Џошуа Суарез му бил дијагностициран напреднат рак на тестисите. Веста го скрши целосно.

„Срцето целосно ќе ми потонеше секој пат кога ќе го слушнев зборот „рак“, рече Џошуа, „Не знаев што да мислам, што да чувствувам или што да правам. Бев скршено кога ја добив дијагнозата и се што можев да помислам беше „Зошто јас?“

Суарез знаел дека во неговото семејство има болни од рак. На мајка му, баба и тетка му бил дијагностициран и рак. Но, тој не очекуваше дека тој самиот ќе се разболи толку рано.

„Тоа беше како смртна казна. Навистина мислев дека тоа е тоа. Крај за мене“, рече тој.

Работите да бидат уште полоши, ракот се проширил на белите дробови. Но, Суарез беше борец. Тој вели дека бил решен да се бори, па дури и си поставил цел да го заврши средното училиште како што претходно планирал.

Со поддршка од семејството, Суарез претрпе неколку операции и хемотерапија.

Пораката што ја доби од брат му промени се. Тој рече дека оваа едноставна порака му послужила како мотив да остане силен и целосно да верува во Божјата волја за неговиот живот. Пораката гласела: „Бог им ги дава најтешките препреки на своите најдобри војници“.

„Штом ја добив таа порака, знаев дека Бог е со мене. Решив да прифатам се што Бог планирал за мене. Ако е борба, тогаш ќе се борам до самиот крај. Ако не, тогаш сум подготвен да си заминам“, изјави Суарез.

На крајот победи. Тој го победи ракот, па дури и дипломираше со своите соученици на 25.05.2019 година.

„Ако го победам ракот, нема ништо што не можам да го победам, нели? „Одење на матура е само доказ дека победив“, рече тој.

Суарез влезе во медицинско училиште за да стане онколог и да им помогне на другите болни од рак. „Сега имам голем оптимизам кој ќе ми помогне подоцна во животот. Порано не знаев што да правам со мојот живот, но сега ја гледам мојата цел – да им служам на другите. Добив втора шанса во животот и сакам да им помогнам и на другите да ја добијат“, рече тој.

Ова е навистина прекрасно сведоштво за тоа што се случува откако човекот целосно ќе се предаде на Божјата волја и целосно ќе го сврти својот живот, без разлика со што ќе се соочи.

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *