КОРОНАВИРУС: „Превенцијата е подобра од лек“

ОВА Е НАЈДОБРИОТ СОВЕТ зa превенција ✅

КОРОНАВИРУС: „Превенцијата е подобра од лек“
Здрав разум за доброто на сите нас …

Откривање на вируси:

Наједноставниот начин да се разликува Коронавирус од обична настинка е дека инфекцијата COVID-19 не предизвикува настинат нос или кашлица со настинка, туку создава сува и груба кашлица.

Вирусот обично се инсталира во грлото и предизвикува воспаление и чувство на сувост. Овој симптом може да трае помеѓу 3 и 4 дена.

Вирусот обично потоа патува низ влагата присутна во дишните патишта, се спушта кон душникот и се инсталира во белите дробови, предизвикувајќи пневмонија која трае околу 5 или 6 дена.

Пневмонијата се манифестира со висока температура и отежнато дишење. Вообичаениот студ не е придружен, но може да има чувство на гушење. Во овој случај, треба веднаш да се повика лекар.

Експертите сугерираат да ја направите оваа едноставна проверка секое утро: Дишете длабоко и држете го здивот 10 секунди. Ако ова може да се направи без кашлање, без тешкотии, ова покажува дека нема фиброза во белите дробови, што укажува на отсуство на инфекција. Силно се препорачува да се направи оваа контрола секое утро.

Превенција:

Вирусот ја мрази топлината и умира ако е изложен на температури поголеми од 80 ° F (27 ° C). Затоа, топлите пијалоци како инфузии, супи или едноставно топла вода треба да се консумираат обилно во текот на денот. Овие топли течности го убиваат вирусот и лесно се внесуваат.

Избегнувајте пиење мраз вода или пијалоци со коцки мраз.

Осигурете се дека устата и грлото секогаш се влажни, никогаш не сушете. Треба да пиете голтка вода барем на секои 15 минути. ЗОШТО?

Дури и кога вирусот ќе влезе во вода или други течности низ устата, тој ќе се испушти преку хранопроводот директно во желудникот, каде што желудечните киселини го уништуваат вирусот. Ако нема доволно вода, вирусот може да премине во душникот и од таму до белите дробови, каде што е многу опасно.

За оние кои можат да се сончаат. УВ зраците на Сонцето го убиваат вирусот, а витаминот Д е добар за вас.

Коронавирусот има голема големина (дијаметар од 400-500 нанометри), така што секоја маска за лице може да го запре, не се потребни посебни маски за лице во секојдневниот живот.

Ако заразено лице кива близу нас, останете настрана 10 метри (3,3 метри) за да дозволите вирусот да падне на земја и да спречи да падне на вас.

Кога вирусот е на тврди површини, тој опстојува околу 12 часа, затоа кога се допираат тврди површини како врати, уреди, огради и др.

Рацете треба да се мијат темелно и / или да се санираат со ефикасен санитар

Вирусот може да живее вгнезден во облека и ткива помеѓу 6 и 12 часа. Обичните детергенти можат да го убијат. Работите што не можат да се мијат треба да бидат изложени на Сонцето и вирусот ќе умре.

Пренесувањето на вирусот обично се случува со директна инфекција, допирање ткаенини, ткива или материјали на кои е присутен вирусот.

Миење / санирање на вашите раце е неопходно.

Вирусот опстојува на нашите раце само околу 10 минути. Во тоа време може да се случат многу работи, триење на очите, допирање на носот или усните.

Ова му овозможува на вирусот да влезе во грлото. Затоа, за ваше добро и добро од сите, многу често да миете / санирајте ги рацете

Може да гаргарате со раствори за дезинфекција (т.е. листерин или водород пероксид) кои ја елиминираат или минимизираат количината на вирус што може да влезе во грлото.

Со тоа се отстранува вирусот пред да се спушти на душникот, а потоа и на белите дробови.

Санитизирајте ги нештата што често се допираат: раце, мобилен телефон, тастатура, глувче, волан на автомобилот, рачки на врати, итн

Ве молиме, споделете ги овие информации со семејството, пријателите и познаниците.

Ние мора да се грижиме за себе, за нашето добро и доброто на другите.

преземено од: https://www.awesomequotes4u.com/2020/03/coronavirus-prevention-is-better-than.html?m=1&fbclid=IwAR0lgLBTxiLGPFv-Wot2eE8IpQaqExaQx6b2r3E5OFnrL07HpgbLnzuCnOA

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *