Божјото време секогаш е совршено!

Тој секогаш има се под контрола и Неговиот тајминг секогаш функционира во наша корист.

Веројатно една од најтешките лекции што Бог не учи е дека природата на Неговиот тајминг е секогаш совршена; можеби и денес се чувствувате на ист начин. Бог, со сета своја моќ и благодат, честопати може да има тенденција да се чини „доцна“, кога работите не се случуваат кога ќе очекуваме од нив, но на крајот, секогаш има смисла за нас како Тој секогаш бил под контрола и како Неговиот тајминг секогаш работи во наша полза.

Можеби веќе чекате некое време за оној со кого ќе се ожените да дојде, за можност за работа да се отвори, за финансиски пробив да ги ублажите вашите тешкотии или да пристигне очекуваното дете. Божјото време честопати не е времето за кое се надеваме, но можеме да бидеме сигурни – преку ветувањето што тој го дава во својот збор и многуте лични искуства што сме ги имале – дека времето на Бога е совршено во секое време.

Евреите 4:16 ни кажува: „Ајде со доверба да се приближиме кон престолот на благодатта, за да можеме да добиеме милост и да најдеме благодат да помогнеме во време на потреба“ (ЕСВ). Бог нè повикува да се приближиме кон сработеното направено од Христа и потоа да ја добиеме Божјата благодат кога ќе ни треба најмногу. Можеби мислите дека ви треба тоа чудо или тој пробив сега, но Бог вели „почекајте“ затоа што навистина не е време и не го знаете тоа.

Псалм 18:30 зборува и за Божјите начини, велејќи: „Овој Бог – неговиот пат е совршен; зборот на Господ се докажува како вистина; тој е штит за сите оние што се засолниле во него“ .

Дури и начинот на кој Бог го создаде светот беше темпиран совршено и во голема хармонија. Кога Исус дојде да умре за нас на крст, тој никогаш не беше предоцна или премногу рано – иако на многу Евреи им се чинеше дека тој е предоцна – но се одвиваше совршено во историјата.

Единствениот начин да ја развиваме о нашата самодоверба во Божјото време е да го следиме Неговиот Дух.Кога ќе ја разбереме бескрајната и милостива љeубов на Исус Христос за нас, ќе бидеме трпеливи да веруваме во Неговиот совршен тајминг.

Божјето време е совршено за нас затоа што Тој се грижи за нашата благосостојба и сака да ја доживееме Неговата добра и пријатна волја. Но, исто така, повикани сме да веруваме во Неговата љубов и милост дури и кога Неговиот тајминг не ни изгледа совршен.

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *