Не се потпирајте на антибиотици!Др.Бранимир Несторовиќ:Земете лук, прополис и оригано!

Ние со својот начин на живот направивме одредени болести. Како на пример такви се воспалителните болести на цревата како Кроновата болест и улцњерозниот колитис…

Тие болести настанаа бидејќи сме премногу чисти.

Додека имавме глисти, чести инфекции, додека бевме нечисти дотогаш имавме природни стимуланси на нашиот имун систем и тогаш бевме здрави, кажува професор Др Бранимир Несторовиќ, началник на пулмологија на Универзитетската детска клиника во Белград.

“Но тогаш почнавме да се тушираме со сапуни.Велат убива 99% бактерии .А зошто ги убива? Најголемиот број на бактерии на светот воопшто не е заинтересиран за нас.

Пазете се, досега имаме 440 000 познати видови бактерии. Само некои од нив се заинтересирани за нас. Затоа што сме безначајни. Во вкупната биомаса на Земјата сме незначителни. Се чини дека ни се важни, но бактериите прават некои други работи. Ние не сме интересни за нив и тоа е добро. Нападнати сме само од мал број бактерии “, вели д-р Несторовиќ. Тој вели дека кога луѓето станале чисти, имунолошкиот одговор кога станува збор за тие бактерии останал зачуван, но сега нема стимули, нема антигени. „И тој сега се свртува кон сопствените клетки, како што се цревните или мускулните клетки. Ова е таканаречената молекуларна мимикрија. И знаеме дека оваа теорија е точна затоа што, на пример, пациенти со Кронова болест кога ќе добијат глисти ќе се подобри нивната здравствена состојба. Во суштина, ова се болести што ги создадовме. Секој круг антибиотици е многу, ако не е потребен.

Ако лекувате специфична инфекција, се разбира, тие спасуваат животи. Но, денес тие земаат антибиотици според принципот – да ги земеме или не. Тие ги уништуваат бактериите, но сличноста помеѓу нашите и бактериските клетки е многу голема. Верувањето дека антибиотиците не му штетат на нашето тело е потполно смешно. Имате 20 000 синтетизирани антибиотици и се користат околу сто бидејќи сите други се смртоносни за нас “, вели д-р Несторовиќ и додава: „Антибиотиците не лекуваат ништо. Кога го велам тоа, моите студенти и специјалисти ме гледаат бело. Ако немате бели крвни клетки, ќе умрете..

Пациентите кои немаат леукоцити може да им дадат какви било антибиотици и ќе умрат. Антибиотиците само ги смируваат бактериите, ја забавуваат нивната репродукција. Без нашиот имунолошки систем нема ништо. Кога земате антибиотици по четврти или петти пат, се појавуваат нарушувања на белите крвни клетки. Антибиотиците се нужно зло “. Тој посочи дека имаме многу природни антибиотици, но лошо ги користиме. ”Лукот, на пример… Алицинот од лук е еден од најсилните антибиотици што ги имаме.

Прополисот е извонредна работа што содржи 64 природни антибиотици и нема бактерија која е отпорна на него. Треба да користиме антибиотици за што се наменети, а тоа се бактериски инфекции. Во педијатријата, тоа е 2-4 проценти од инфекции, сè друго е вируси. Респираторните инфекции се болести кои поминуваат сами по себе. Гнојната ангина поминува сама по себе, третирана или нетретирана. Повеќето лекари и пациенти мислат дека ако земат антибиотик, тие ќе спречат компликации.

Тоа не е вистина. Би било одлично – имате кивање, земате антибиотик и не добивате пневмонија. Никој тогаш не би имал пневмонија, но тоа не функционира така. Постои само една болест каде што вреди да се даваат антибиотици превентивно, а тоа е грипот. Таму може да се даде антибиотик, затоа што тогаш можноста за заболување од пневмонија е намалена за 25% “, вели д-р Несторовиќ. Тој забележува дека разбирам дека родителите сакаат нивното дете да закрепне што е можно побрзо, за да нема никакви компликации. “И лекарите ги плашат по принципот дека ако не земете, ќе се случи ова и тоа. Интересно беше да се испита во Хрватска меѓу лекарите на прашањето зошто назначивте антибиотик. Првиот одговор беше: „Ако не копирам, колега ќе ме копира и ќе ме озборува“. И другиот одговор беше: „Оваа мајка е многу загрижена дека ќе има компликација ако не ја препишам. „И двете причини не се медицински. Сите билки се антибиотици. Ние користиме оригано кај тешки пациенти со тешки воспалителни белодробни заболувања затоа што ги убива бактериите. Луѓето почнаа да користат билки затоа што немаат фрижидер и забележаа дека со помош на билки месото трае подолго. Црниот пипер е моќен антибиотик “, вели тој, заклучувајќи: „Нашиот главен проблем е слабото движење и голем стрес. Животот на човекот е постојана борба, нема депресија затоа што доведува до болест “.

Извор:Новипочетак

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *