Лукот како лек: Лековити својства на лукот што треба да ги знаете!

Лукот се користи како лек во народната медицина многу години. Во оваа статија ви ги донесуваме лековитите својства на лукот што треба да ги знаете.

Античкиот Хипократ одамна се изјаснил: „Нека храната биде ваш лек,“, и ги советуваше современиците да консумираат лук како лек за одбрана од голем број на болести.

Лукот е потврден како лек од страна на современата наука, која никогаш не престанува да ги истакнува сите лековити својства на лукот.

Кои се лековитите својства на лукот? Ги донесуваме подолу:

Лукот содржи соединенија кои имаат лековити својства
Лук (лат. Allium sativum) или лук припаѓа на семејството кромид. Секој од неговите сегменти се нарекува лобус. Во главата има 10-20 лобуси. Лукот расте во многу делови на светот и се користи во готвењето заради силниот мирис и добар вкус.

Но, низ историјата, тоа е претежно користено заради неговите лековити својства во големите цивилизации, како што се вавилонските, египетските, грчките, римските и кинеските.

Лековитите својства на лукот, според научниците, се предизвикани од сулфурни соединенија кои кратко време се појавуваат во свеж лук откако ќе се исече или згмечи.

Лукот има добра хранлива вредност
Лукот е исклучително хранлив бидејќи има многу малку калории. Само 3 грама лук содржи:

2% од дневната доза на манган
2% од дневната доза на витамин Б6
2% од дневната доза на витамин Ц.
1% од дневната доза на селен
0,06 грама влакна
Значителни количини на калциум, бакар, калиум, фосфор, железо и витамин Б1
Исто така, има само 4,5 калории, 0,2 грама протеини и 1 грам јаглени хидрати. Исто така, содржи траги од други корисни хранливи материи.

Лукот како лек во борбата против настинки и други болести


Лукот е одличен за зајакнување на имунитетот. Една студија откри дека дневната консумација на додаток во исхраната базирана на лук го намалува бројот на настинки за 63%.

Просечното времетраење на симптомите на настинка е намалено за 70%. Друга студија покажа дека голема доза на екстракт од лук (2,56 грама на ден) го намалува бројот на денови на заболување од грип за 61%.

Но, потребни се повеќе истражувања.

Ljekovita svojstva češnjaka

Лукот може да го намали крвниот притисок
Лукот е природен лек за висок крвен притисок бидејќи може да го намали. Кардиоваскуларните заболувања како што се срцев удар и мозочен удар се најголемите убијци во светот. Високиот крвен притисок е една од главните причини за овие болести.

Студиите покажаа дека додатоците во исхраната базиран на лук може значително да го намалат крвниот притисок.

Една студија открила дека лукот е исто толку ефикасен како Атенолол кога станува збор за намалување на крвниот притисок. Но, дозата треба да биде доста висока за да се види вистинскиот ефект. Така би било неопходно да се консумираат 4 чешниња лук на ден, пренесува Healthline.

češnjak može pomoći

Лукот е лек за холестерол


Лукот може да го намали лошиот холестерол.

За луѓето кои имаат висок холестерол, консумирањето додаток базиран на лук може да го намали вкупниот холестерол, како и лошиот холестерол за 10-15%.

Лукот исто така го намалува само лошиот холестерол, а не и добриот холестерол. Високи нивоа на триглицериди се поврзани со срцеви заболувања, а се чини дека лукот не влијае на нив.

Лукот содржи антиоксиданти кои можат да помогнат во спречување на Алцхајмерова болест и деменција
Оксидативната штета предизвикана од слободни радикали придонесува за процесот на стареење.

Лукот содржи антиоксиданти кои ги зајакнуваат одбранбените механизми на организмот за да му помогнат на телото да се спротивстави на оксидативното оштетување.

Докажано е дека високите дози на додатоци засновани на лук ги зголемуваат антиоксидантите кај луѓето и го намалуваат оксидативното оштетување кај лица со висок крвен притисок.

Способноста на лукот да го намали холестеролот и крвниот притисок, како и фактот дека е моќен антиоксиданс, може да го намали ризикот од заболувања на мозокот, како што се деменција и Алцхајмерова болест.

Остави коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *