Самосожалувањето е губење на време – Стивен Хокинг!

Во едно студено зимско утро, Хокинг станал од кревет, погледнал во огледалото, ги видел длабоките сенки под очите и рече: „Доаѓа!“ си го кажал тоа на себе!

Овој млад човек се заколна дека нема да жали за животот што го остава, дека ќе направи нешто од вредност што ќе го исполни.

Многу години подоцна, тој објаснува дека во текот на овие недели на емоционално закрепнување, развивате нова лична филозофија која може да се сумира на следниов начин: „Самосожалувањето е бескорисно и губење време. Дури и кога сум целосно парализиран, сè уште можам да направам прекрасни работи. На пример, да се истражи Вселената “.

Стивен Хокинг ја изненади целата научна заедница со обемот на неговото истражување. Неговите теории ја објаснија со неверојатна аналитичност и јасност формирањето и структурата на универзумот, дополнително елаборирани за откритијата на Ајнштајн и за прв пат опишани каков простор е, црните дупки, светлината, времето … Безброј концепти објаснети за прв пат во историјата на космологијата. Концепти што малкумина можеа да ги разберат, но само површно.

По овој успех и назначувањето како предавач по теоретска физика, Стивен Хокинг се ожени и наскоро имаше две деца. Во меѓувреме, но болеста постепено се развиваше и го закова во инвалидска количка.
И покрај неговата парализа, неговата целосна физичка состојба беше изненадувачки добра и неговиот живот надвор од опасност, но тој постепено изгуби скоро целосна подвижност, освен за мускулите на прстите. Со секој напредок на болеста, Хокингодлучно рекол: „Самосожалувањето е губење време“.

Не можам да кажам ништо позитивно во врска со болеста од која страдам, но ме научи да не се жалам затоа што има луѓе кои се полоши од мене и имав добра среќа да го направам тоа што сакав да го сторам. Самосожалувањето е бесмислено и губење време. Точно е дека сега сум посреќен отколку што бев пред да се разболам. Јас би рекол на секој што се чувствува лошо дека постои излез од секоја црна дупка … Моите надежи беа разнишани кога имав 21 г. Моите лекари ја дијагностицираа болеста, што во повеќето случаи доведува до фатален крај. Тие веднаш ми рекоа дека нема да живеам доволно за да ги завршам докторските студии и од тогаш секој момент ми се чини како вреден подарок за мене. Тоа беше мојот мрачен период, јас бев во депресија, се прашував што точно се случува со мене, но на крајот решив да продолжам да живеам и да се борам. Ја запознав мојата прва сопруга, имав деца и напишав докторска теза.

До неодамна, Стивен Хокинг се чувствуваше како херој на неговиот живот. Понекогаш страдаме затоа што немаме партнер, деца, сигурна работа, затоа што не сме толку убави ниту паметни како што би сакале…, а потоа го читаме ова интервју и се запрашуваме:

„Што би ни кажал Хокинг, доколку тој сега беше пред нас? Што би рекле за вашиот хендикеп за кои се жалите? “

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *