Морето – мелем за телото и душата!

🌊🌊🌊Шумот на морето мелем за целиот организам…За телото и душата…

🌊🌊🌊Морето ни го менува хемискиот состав, затоа што хормоните се лачат поинаку, се опуштаме, срцето се забавува, расположението драстично се подобрува…

🌊🌊🌊Топлината што ја чувствуваме на плажа влијае на нашиот ендокрин систем и ослободува ендорфини – поради кои се чувствуваме среќни.

🌊🌊🌊Влијанието на морето врз човечкиот организам, неговиот шум го стимулира фронталниот кортекс на мозокот кој е одговорен за нашите емоции и само-рефлексија.

🌊🌊🌊Звукот на морето благотворно делува врз нашите емоции и ја зајакнува нашата самодоверба. И што е најважно – го намалува нивото на хормонот на стрес во организмот.

🌊🌊🌊Површината на морето која хоризонтот се спојува со небото, во нас буди чувство на спокојство.

🌊🌊🌊Се оддалечуваме од она што нè оптеретува и го обновува организмот.

Нутриционист: Валентина Глигорова

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *