Драг тато: Сакај ја својата сопруга како што сакаш твојата ќерка да биде сакана!

Тоа е толку едноставна работа, толку основна за премисата да се биде човек. Дури се нарекува „Златно правило“, златен стандард според кој сите треба да живееме: „Однесувајте се кон другите како што сакате со вас да се однесуваат“.

Родителството додава друго ниво на ова Златно правило. Како родител, да се биде пример за позитивна улога станува нешто повеќе како „третирајте ги другите како што сакате да ве третираат затоа што вашето дете е  сунѓер и тоа го следи  секој ваш потег“.

Силата на потенцијалот
Децата се природни истражувачи. Нивната работа во животот е едноставно да учат и да растат, наоѓајќи го својот пат во светот преку водство на нивните постари. Улогата на пример главно им паѓа на родителите, но децата секогаш гледаат и учат. Тие се празен лист, подарок за нов живот на родителот и потенцијален подарок за целиот свет.

Децата се природни набудувачи исто така, впиваат сè што се случува околу нив. Не само она што тие го гледаат, туку и она што тие го чувствуваат. Кога зборовите и постапките на една личност изгледаат „исклучени“, никој не може да ги идентификува побрзо од дете. На овој начин тие се многу интуитивни исто така; тие знаат кога нешто се чувствува погрешно и им е збунувачко.
Замислете дека сте млада девојка. Утро е и се подготвувате за училиште. Како и обично, вашите родители се расправаат. Татко ти зборува ужасно, омаловажувајќи ја мајка ти. Има многу викање, а понекогаш ви создава болка во стомакот затоа што тоа е голем хаос и не знаете зошто се случува. Секогаш ве тера да се чувствувате ужасно. Подоцна после училиште, по многуденови, мајка ти и кажува на пријателка колку го сака татко ти и колку се среќни тие заедно.

Вие знаете за Златното правило, но односот на вашите родители се чини дека е различен од тоа. Толку е збунувачко. Дали татко ти сака да се третира така? Кој би сакал да вика? Зошто мама не вика? Зошто таа лаже? Како и да е, сè е што знаете, па станува ваше програмирање. Вашиот модел за тоа како изгледа романтична врска.

Значи, вие пораснувате во жена која се поставува со омаловажувачки, штетни изјави што се фрлаат кон неа. Не само што се справувате со тоа, туку всушност го барате, бидејќи тоа е она што го знаете. Златното правило се применува во некои случаи, но не тука. Не за вас.

Сопри го кругот
Тато, сакале или не, ја учите вашата ќерка што е прифатлив третман во односите со возрасните. Ако сакате таа да се третира со љубов и почит кога е возрасна, треба да покажете како изгледа. Вие сте возрасни сега.

Некогаш бевте малиот сунѓер. Начинот на кој постапувате со луѓето е научено однесување … тоа е ваше сопствено програмирање.

Не е ваша вина, но ваша одговорност е.

Работата да се биде татко е огромна затоа што, ако се направи како што треба, прво мора да ги срушите сопствените „дилемиi“. Само тогаш навистина го знаете својот подарок на светот. Но, каков убав подарок ќе биде:жена со интуитивно разбирање за тоа што е здрава врска.

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *