Момче прашало во аптека: Може ли да ми дадете лекови за баба ми ако го измијам подот?

Мало дете влегува во апетекатa и плачејќи прашало:“Може ли да го измијам подот бидејќи мојата баба е многу болна и има потреба од лекување?”.

Аптекарката се налутила многу  и сакала да го избрка јадното дете нарекувајќи го просјак без да ја знае неговата приказна. Една млада жена што се нашла во аптеката ја искарала и го запрашала момчето што се случило. Тоа и раскажало дека неговата баба која го гледала од мал бидејќи неговите родители повеќе ги немало, била  многу болна.

Тој и кажал дека без лекарствата таа ќе умре, а него ќе го испратат во сиропиталиште. Ова го слушнал од некој пријател на бабата, и бидејќи бил исплашен да не го однесат во дом, тргнал да бара лекарства да и помогне на баба му.

Жената го смирила и ги купила сите потребни лекови што и биле потребни на баба му. Таа не само што се уверила дека е добро, туку и често ги посетувала. По некое време, бабата починала и жената го посинила младото момче. Денес тој е доктор и многу убаво се однесува со возразните луѓе.

Каков пресврт на судбината. Споделете ја оваа приказна за да се зголеми хуманоста во луѓето.

6 comments

  1. Mnogu zalno za deteto da ne mu bil covek vo negovata dusa,celata nades i lubov kon negovata baba . No i mnogu humano postapila gospogjata koja kupuvala lekovi bravos i za neja sto si go posvoila deteto posle smrta na negovata baba i go odgledala i koj denes deteto bilo doktor…mu posakuvam mnogu sreka i zdravje i uspeh vo negovata kariera i na site humani lujgje sto spodeluvaat i pomagaat mu posakuvam sekoje dobro i ubavini da gi sledat vo nivniot zivot …pozdrav do do mladiot doktor ocite mi tecat kako reka nis se sto pominalo kutro detence …Bog da go blagoslovi ….pozdrav !!!

  2. Mnogu zalno za deteto da ne mu bil covek vo negovata dusa,celata nades i lubov kon negovata baba . No i mnogu humano postapila gospogjata koja kupuvala lekovi bravos i za neja sto si go posvoila deteto posle smrta na negovata baba i go odgledala i koj denes deteto bilo doktor…mu posakuvam mnogu sreka i zdravje i uspeh vo negovata kariera i na site humani lujgje sto spodeluvaat i pomagaat mu posakuvam sekoje dobro i ubavini da gi sledat vo nivniot zivot …pozdrav do do mladiot doktor ocite mi tecat kako reka nis se sto pominalo kutro detence …Bog da go blagoslovi ….pozdrav !!!

  3. Ima gospod toj gleda se no nema vreme da vrati i dobro i loso na lugeto..vo sgasno vrene nisto ne pistignavme..postignavme..rafasizam.lopovlok..nema zakon za lopovlok.dase pomogne na decata koj se sironasi da se pogledne i pomogne na lugeto koj nemaat sto da jadat da se ima vrabotuvanje dase nema podelbi na lugeto po verska bacionalna duri po politicko ooredeluvanjd…site sme bozji ceda ovdeka na zemjata sme gizti..

  4. Ima gospod toj gleda se no nema vreme da vrati i dobro i loso na lugeto..vo sgasno vrene nisto ne pistignavme..postignavme..rafasizam.lopovlok..nema zakon za lopovlok.dase pomogne na decata koj se sironasi da se pogledne i pomogne na lugeto koj nemaat sto da jadat da se ima vrabotuvanje dase nema podelbi na lugeto po verska bacionalna duri po politicko ooredeluvanjd…site sme bozji ceda ovdeka na zemjata sme gizti..

Остави коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *