Најдобриот брачен совет кој некогаш сме го слушнале!

Имаме моќни брачни совети за секој ден од месецот. Продолжете да се навраќате на оваа листа за да добиете дневна доза на охрабрување за вашиот брак. Овие 31 безвременски вистини го обликуваат нашиот брак. Ако ги примените овие триесет и еден принцип подолу за вашата врска, тоа би можело да направи промена вовашиот брак! Овие безвременски вистини го револуционизираа нашиот сопствен однос и тие можеа да го сторат истото за вас.

Еве ги:

1. Изберете да се сакате меѓусебно дури и во тие моменти кога се борите да се допаѓате едни со други. Љубовта е посветеност, а не само чувство.

2. Секогаш одговорете на телефонот кога вашиот сопруг / жена се јавува и кога е можно, обидете се да го исклучите телефонот кога сте заедно со вашиот сопружник.

3. Направете го време заедно како приоритет.  Времето е “валута на односите”, па постојано инвестирајте време во вашиот брак. Нема кратенки. За градење на силен брак е потребно време.

4. Вашите пријатели ќе влијаат на вашиот брак, па мудро изберете ги вашите пријатели. Опкружете се со пријатели кои ќе го зајакнат вашиот брак и тргнете се  од луѓе кои можат да ве натераат да го компромитирате вашиот карактер.

5. Направете ја смеата саундтрак на вашиот брак. Споделете моменти од радост, па дури и во тешки времиња, наоѓајте причини да се смеете.

6. Во секој аргумент, запомнете дека нема да има “победник” и “губитник”. Вие сте партнери во сè, па ќе победите или ќе загубите заедно. Работете заедно за да најдете решение.

7. Запомнете дека силниот брак ретко има двајца силни  во исто време. Вообичаено е мажот и жената да бидат силни едни за други во моментите кога другите се чувствуваат слаби.

8. Приоритет на она што се случува во спалната соба. Потребно е повеќе од секс за да се изгради силен брак, но речиси невозможно е да се изгради силен брак без него!

9. Запомнете дека бракот не е 50-50, разводот е 50-50. Бракот треба да биде 100-100. Не е поделено на половина, но двајцата партнери даваат сè што имаат!

10. Дајте се најдобро едни на други, а не остатоци откако ќе му дадете најдобро на сите други.

11. Зборувајте со љубов и со почит еден кон друг. Вашите зборови се важни, но тонот на овие зборови е премногу важен. Тонот на вашите зборови може да го постави тонот за целиот ваш брак.

12. Не го ставајте вашиот брак на чекање додека ги одгледувате вашите деца, или на друго место, ќе завршите со празно гнездо и празен брак.

13. Никогаш не чувај ги тајните едни од други. Тајноста е непријател на интимноста.

14. Никогаш не лажете се едни со други. Лагите ја кршат довербата а довербата е основа на силниот брак.

15. Кога сте направиле грешка, признајте го тоа и смирено барајте прошка. Треба брзо да се каже: “Згрешив. Жал ми е. Те молам прости ми.”

16. Кога вашиот сопруг / сопруга ќе ја скрши довербата, веднаш дајте им прошка што ќе го промовира лекувањето и ќе создаде можност за повторно градење на довербата. Треба брзо да се каже: “Те сакам. Ти простувам. Ајде да одиме напред.

17. Бидете стрпливи едни со други. Вашиот брачен другар е секогаш поважен од вашиот распоред.

18. Останете подалеку од порно или нешто што создава сексуална фантазија, освен од вашиот сопружник. Немој само да бидеш физички моногамен; да биде ментално моногамен.

19. Бидете најголеми охрабрувачи на вашиот брачен другар, а не неговиот / нејзиниот најголем критичар. Бидете оној што ги брише солзите, а не оној што ги предизвикува.

20. Никогаш не зборувајте лошо за вашиот сопружник на други луѓе. Заштитете го вашиот сопружник во секое време и на сите места.

21. Секогаш носете го својот венчален прстен. Тоа ќе ве потсети дека сте секогаш поврзани со вашиот сопружник и тоа ќе го потсети остатокот од светот дека сте надвор од границите!

22. Направете ја вашата вера приоритет. Молете се еден со друг и еден за друг. Секој брак е посилен со Бог во средината.

my wife Ashley 

24.Фокусирајте се на она што го правиправилно, наместо секогаш да укажувате на она што го прави погрешно.

25. Кога се соочувате со борби, не обвинувајте се еден со друг. Наместо тоа, работите заедно со взаемно почитување да најдете решенија.

26. Никогаш не престанувајте да флертувате со вашиот сопружник и никогаш да не почнете да флертувате со некој друг!

27. Не очекувајте вашиот брачен другар да го прочита вашиот ум. Јасно комуницирајте со вашата мисла и чувства. Најдете време да разговарате меѓусебно и да се слушате едни со други.

28. Работете заедно како партнери. Никогаш не дозволувајте вашиот сопружник да се соочи со борба без ваша охрабрување, партнерство и поддршка.

29. Не го ставајте вашиот брак “на чекање” за доброто на вашата кариера, хоби или било која друга потрага. Не го жртвувајте вашиот брак во потрага по помали нешта.

30. Размислете за вашиот сопруг / сопруга во секоја одлука што ја донесувате, бидејќи целата ваша одлука ќе влијае на нив на некој начин.

31. Никогаш не размислувајте за развод како опција. Запомнете дека “совршен брак” е само два несовршени луѓе кои одбиваат да се откажат еден на друг!

One comment

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *