Науката објаснува што се случува со мозокот кога некој се жали секој ден!

“Мислата ја менува структурата … Видов дека луѓето ги менуваат своите мозоци со своите мисли, за да се излечат од претходно неизлечиви опсесии и трауми”. ~ Норман Дојџ, канадски  психијатар и автор на “Мозокот што се менува“
anxiety

Човечкиот мозок е извонредно приспособлив. Тоа може да се обликува многу како топка на Play-Doh, иако со малку повеќе време и напор.

Во последните 20 години, благодарение на брзиот развој во сферата на сликањето на мозокот и неврологијата, сега можеме со сигурност да кажеме дека мозокот е способен за ре-инженеринг – и дека ние сме инженери.

На многу начини, невропластичноста – термин што опишува трајни промени во мозокот во текот на животот на една личност – е прекрасна работа.

Еве неколку причини зошто:

– Можеме да ја зголемиме нашата интелигенција (“I.Q.”)

– Можеме да научиме нови вештини за менување на животот.

– Можеме да закрепнеме од одредени видови оштетувања на мозокот.

– Можеме да станеме повеќе емоционално интелигентни.

– Ние можеме да ги “одучиме” штетните однесувања, верувања и навики.

Од другата страна на монетата, можеме да го редизајнираме мозокот на уште полошо!

За среќа, благодарение на нашата способност да се откријат штетните однесувања, верувања и навики, повторно можеме да го управуваме бродот!

 ВЕРУВАЊАТА ГО МЕНУВААТ МОЗОТ
Доналд Хебб, ран пионер на невропластичноста и невропсихологијата, вели:”Невроните кои горат заедно, се врзуваат заедно.”Dr. Michael Merzenich, , сега познат како можеби најреномиран невролог во светот, изграден врз работата на Хебб, докажувајќи ја врската меѓу нашите мисли (“неврони кои горат”) и структурните промени во мозокот (“врзани заедно”).Меѓу бројните откритија на д-р Мерзенич, ова може да биде најважно:Вашите искуства, однесувања, размислување, навики, мисловни обрасци и начини на реагирање на светот се неразделни од начинот на кој вашиот мозок се поврзува.

Негативните навики го менуваат мозокот на полошо. Позитивните навики го менуваат мозокот на подобро.

Невропластичноста и болеста

Размислете за овој цитат од доктор Алекс Корб и автор на  Course of Depression, One Small Change at a Time::

“Во депресија, нема ништо суштинско погрешно со мозокот. Едноставно, одредено подесување на нервните кола создава тенденција кон модел на депресија. Тоа е поврзано со начинот на кој мозокот се занимава со стрес, планирање, навики, донесување одлуки и десетина други работи – динамична интеракција на сите тие кола. И откако ќе се формира шема, ќе предизвика десетици мали промени низ мозокот кои создаваат надолна спирала. ”

Невропластичноста може да биде и проблемот и решението.

КУКАЊЕТО/ЖАЛЕЊЕТО И ПРОМЕНИТЕ НА МОЗОКОТ
Сега ќе бидеме малку поспецифични, разговарајќи за ефектите од негативните однесувања – конкретно, жалењето, кукањето – и како овие однесувања ја менуваат структурата на мозокот.

Ние сите знаеме дека една личност која е постојано негативна. Лице кое никогаш не изгледа дека е задоволено со ништо или некој.

Негативните луѓе речиси секогаш се жалат, бездруго. Уште полошо, жалосниците не се задоволни во зачувувањето на своите мисли и чувства кон себе; Наместо тоа, тие ќе бараат некој неволен учесник.

Несомнено, досадувајќи на  нивните пријатели и семејства, овие жалители не треба да се казнуваат, туку да се разберат.

Сите ние се жалиме од време на време. Всушност, истражувачите од Clemson Универзитетот емпириски покажаа дека секој повремено се жали. Некои едноставно го прават тоа многу почесто од другите.

Жалителите обично спаѓаат во една од трите групи:

Жалители желни за Внимание: Луѓето кои бараат внимание преку жалење; секогаш живеат за тоа како тие го добиле најлошото од сите други. Иронично, (рационалните) луѓе се способни целосно да го игнорираат човекот, наместо да трошат ментална енергија, фокусирајќи се на нивната негативност.

Хронични жалители: Овие луѓе живеат во постојана состојба на жалби. Ако тие не се изјаснуваат за својот став на “тешко ми е”, веројатно размислуваат за тоа.

Психолозите го нарекуваат ова задолжително однесување, кое се дефинира како “повторувачки минува низ мислата или проблем без завршување”. За жал, за жал, директно се пренесува на депресивен и вознемирен мозок.

Жалители со ниска -E.Q. : “E.Q.” е кратенка за емоционалниот количник, а составните делови во оваа група се краткенки на E.Q. Што претставува I.Q. за интелигенција, E.Q. е за емоционално разбирање.

Овие луѓе не се заинтересирани за вашата перспектива, мисли или чувства. Ти си звучена табла – ѕид од тули. Како такви, тие ќе ве посетуваат во секоја прилика.

Дали е виновен мозокот?

Одговорот е (најчесто) “Да”.

Гледате, повеќето негативни луѓе не сакаат да се чувствуваат на овој начин. Кој би сакал?

Штетното однесување, како што е жалењето, ако е дозволено континуирано, ќе направи збрка во мозокот, неизбежно ќе ги менува мисловните процеси. Променетите мисли доведуваат до изменети верувања што доведува до промена во однесувањето.

Нашиот мозок поседува нешто што се нарекува негативна тенденција. Во едноставни термини, негативна тенденција е тенденцијата на мозокот да се фокусира повеќе на негативни околности отколку позитивни.

Д-р Рик Хансон, невролог, ја објаснува негативната тенденција:

“Негативните стимули создаваат повеќе нервна активност отколку еднакво интензивните позитивни стимули. Тие исто така се сфаќаат полесно и побрзо “.

Повторувањето е мајка на целото учење. Кога постојано се фокусираме на негативното со жалење, ги активираме  невроните кои се одговорни за тенденцијата кон негативноста.

Ние го создаваме нашето негативно однесување преку повторување.

Завршни мисли

Не е можно да се биде среќнен цело време – и ние не треба да се обидуваме.

Меѓутоа, треба да преземеме конкретни чекори за да се спречи негативното размислување.

Луѓето кои имаат вера во Бог, кои читаат Библија и се насочуваат кон позитивните работи, имаат позитивни мисли и позитивен живот!

 

 

 

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *