Децата стануваат попаметни кога ги гушкате и секоја прегратка е важна, велат научниците

 Децата стануваат попаметни кога ги гушкате и секоја прегратка е важна, велат научниците

Од сите работи што ги правите за да ја поттикнете интелигенцијата на вашите деца, гушкањето може дa даде најголем резултат.

Секој родител сака неговото дете да биде паметно на училиште, со децата, каде и да оди. Родителите прават безброј нешта за да се осигурат дека нивните деца се интелигентни и дека го остваруваат својот потенцијал колку што можат. Понекогаш започнуваат и со новороденчиња, им пуштаат класична музика, ги изложуваат нивните мали уши на колку што може повеќе странски јазици, многу родители се обидуваат да пронајдат алатки да ја изострат нивната интелигенција. Новите истражувања сега покажуваат дека најдобар и најлесен начин да се поттикне детската интелигенција е давањето на доволни прегратки.  Според ова, гушкањето, како форма на физичко влијание, кога детето е во развојна фаза е многу важно. Наклонетоста во форма на допир кај овие бебиња го предизвикуваат нивниот мозок да расте, и им помага да станат попаметни. Истражувањето беше спроведено во 2017 година и беше направено од страна на Националната детска болница во Охајо.

Секој знае дека физичката наклоност е корисна, особено во случај на недоносени бебиња. Ова не е нов концепт. Се вели дека придобивките од физичката наклоност трае со години. Всушност, контактот со кожата на кожата на мајката беше пронајден за да се подобри физиолошката организација на доенчињата и когнитивната контрола на новороденчињата во првите 10 години од животот. Ова беше објавено во една студија во 2014 година, според Психологија денес. Истражувањето спроведено во 2017 година открива дека гушкањето е многу помоќно отколку што повеќето од нас мислеле дека е . Анкетата за истражување беше спроведена на 125 бебиња, каде што нивните реакции на физички допир беа внимателно проучувани.

Извор: iStock
Извор: Max Pixel

“Сигурноста дека недоносените бебиња добиваат позитивен допир, како што е нега на кожата на кожата од страна на родителите, е од суштинско значење за да им помогнат на нивните мозоци да реагираат на нежен допир на начин сличен на оној кај бебињата кои доживеале цела бременост во утробата на мајката” -истражувач Натали Маитре до Science Daily. Неверојатно е да се знае дека едноставното гушкање на вашите деца дава резултати  да станат многу попаметни. Едноставниот чин е доволен за да влијае  и да имаат корист од таквите допирни стимули за неколку години.

Извор: Pixabay

Бебињата кои добиваат многу прегратки и внимание се преплавени со добри чувства и регулиранини хормони кои прават повеќе за нивните мозоци од било кој износ на органска храна за бебиња…

Извор: Max Pixel

Исто како и тоа како контактот со кожа на кожа има бенефиции што траат подолго време за предвремено родени бебиња, па направете ги и паметни  со многу рани прегратки. “Идејата е дека оние деца кои развиваат безбедна приврзаност всушност покажуваат зголемена активност на мозокот на возраст од 8 години”, рече Фокс. Добро, без оглед на истражувањето, бебињата добиваат многу прегратки по цел ден. Сега, кога знаеме дека им помага да станат попаметни, тоа ни дава причина да не се ослободиме од нив. Ова истражување, исто така, се осврнува и на тоа дека децата кои се жртви на родителско запоставување,кои  исто така, добиваат сè што им е потребно за да го поттикнат нивниот развој.

Извор: iStock
Постојат многу други придобивки од прегратката, освен зголемување на интелигенцијата на детето. За почеток, помага во физичкиот развој. Гушкањето предизвикува ослободување на окситоцин. Овој чувствителен хормон има многу важни ефекти врз нашето тело – еден од нив е стимулацијатА на раст. Ослободувањето на овој хормон, исто така, помага во зајакнувањето на имунолошкиот систем на детето. Ги намалува плазматските нивоа на тироидните хормони, кои им помагаат на раните да заздрават побрзо. Исто така, познато е  дека прегратките се добри за емоционалното здравје и стабилност на детето. Тие помагаат да се намали темпераментниот бес.
Извор: Pexels

Овој  хормон кој се ослободува при гушкањето помага да се намалат нивоата на стрес и анксиозност кај децата. Помалиот стрес резултира со подобри вештини за расудување. Таа исто така му помага на детето да избегне  депресија кога расте. Непотребно е да се каже дека прегратките ви помагаат да се поврзете со деца. Физичката наклоност ги прави среќни и им помага да имаат доверба во вас. Тие се поотворени со вас и се помалку се плашат од тоа како ќе реагирате кога ќе признаат дека прават нешто погрешно. Тоа е еден од најдобрите начини да се зголеми нивната самодоверба. Затоа, бидете сигурни дека децата ќе ги опсипете со прегратки!

Извор: Pexels

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *