Децата Кои Извршуваат Домашни Обврски Се Поуспешни Како Возрасни!

 

Сакате да одгледате деца кои ќе бидат успешни? Натерајте да ги завршуваат домашните обврски.
Во студија на Хардвард, најдолготрајната лонгитудинална студија во историјата (која трае 75 години броејќи од 1938 до денес), истражувачите идентификуваа две работи што им се потребни на луѓето за да бидат среќни и успешни:

Прва? Љубов.

Втора? Работна етика.

И кој е најдобриот начин да се развие работната етика кај младите? Врз основа на искуствата на 724 високи постигнувачи кои беа дел од студијата постои консензус.

Студијата покажа дека професионалниот успех во животот, што е она што го сакаме за нашите деца … доаѓа од тоа што работело како дете”, вели Џули Ликотт-Хаимс, автор на книгата “Како да одгледате успешни деца.

“Колку порано почнете, толку подобро”, продолжува таа.

“Со тоа што ги терате да си ги извршуваат обврските —  фрлање на ѓубре,пуштање алишта за перење,  —  тие сфаќаат дека треба да работат во животот за да бидат дел од животот.

 

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *