6 охрабрувачки стихови од Библијата за мајките!

Да се биде мајка е еден од најголемите благослови од Бога. Но, тоа е далеку од лесно. Има многу денови за кои ни е потребен избор и некоја насока, и кое подобро место да најдеме за охрабрување  од Библијата?

Pa мамички eve 6 библиски стихови само за вас…

shutterstock_269561762

1. “Зашто Ти си ја создал мојата внатрешност и ме оформи во мајчината ми утроба.“ Псалм 139:13

Колку е прекрасно што Бог има план со нашите деца, тие се Негови созданија уште од мајчината утроба и с егрижи за нив низ целиот живот.

2.“Кога си отидоа ангелите од нив на небо, пастирите си рекоа меѓу себе: „Да појдеме во Витлеем и да го видиме претскажаниот настан што ни го соопшти Господ.”
 И дојдоа брзо и ги најдоа Марија и Јосиф со Младенецот кој лежеше во јасли.
А штом го видоа, соопштија за претскажувањето што им беше речено за Тоа Дете.
 И сите што слушаа се восхитуваа на она што им го говореа пастирите.
 А Марија ги зачува сите тие зборови, сложувајќи ги во срцето свое.“ Лука 2,15-19

Го сакам овој стих затоа што ни дава увид на срцето на Марија како мајка. Не можам да замислам што се чувствувала додека го носела Исус сите тие месеци, а потоа конечно најде место за раѓање по долго и тешко патување. Сигурен сум дека таа беше исплашена и несигурна во нејзината околина, но исто така верувам дека Бог ѝ дал вистински мир што го надминува нејзиното разбирање.

shutterstock_373520083
3. “Како што некого го утешува мајка, така ќе ве утешам и Јас; ќе бидете утешени во Ерусалим.” Исаија 66:13

Сакам како овој стих ги опишува мајките како “утешители”. Како мајки,  нашата надеж е дека нашите деца се чувствуваат утешени од нас. И, единствениот начин на кој навистина можеме да ја исполниме потребата на нашето дете да ги утешиме е да останеме поврзани со Утешителот – нашиот Отец Бог – преку молитва и проучување на Неговото Слово.

4. “Затоа човекот ќе го остави својот татко и мајка и ќе биде едно со својата жена, а обајцата ќе станат едно тело” Ефешаните 5:31

Ова можеби не изгледа како стих за мајките, но во него има толку многу вистина. Во средината на годините на одгледување на деца, стануваме хиперцентрични на нашите секојдневни задачи за родителство што често забораваме дека ние ги подигаме нашите деца да растат и да го напуштат гнездото еден ден. Без разлика дали се омажиле или не, ние ги подигаме нашите деца на крајот да се грижат за себе и да имаат силна свест и грижа за светот околу нив.

shutterstock_362342696
5. “Не враќај никому зло за зло. Бидете внимателни да го направите она што е добро во очите на сите. Ако е можно, колку што зависи од вас, живеј во мир со сите” (Римјаните 12: 17-18)

Подигањето на деца може да биде тешко, и има моменти кога ќе го изгубиме нашиот темперамент кај нашите деца. Но, важно е да не заборавиме дека ова само ги влошува работите. Значи, кога не успеваме во ова – и за жал, може да биде често пати – мора да се извиниме за нашето однесување и да сториме што е можно повеќе за да донесеме повеќе мир во нашиот дом. И, ова е одлична можност да ги научиме нашите деца за благодатта и како сите ние имаме моќ да бидеме миротворци.

shutterstock_253255090
6. “Ете, наследството Господово се синовите, дар од Него е породот.
Она што се стрелите во раката на силниот, тоа се младите синови.
Блажен е оној човек, кому му е исполнет тегарчикот со нив! Тие нема да се засрамат, кога ќе се препираат со непријателите нивни пред портите..” Псалм 127:3-5

Го сакам овој стих, бидејќи нè потсетува на тоа како нашето наследство живее преку нашите деца – нашите приказни, нашите лекции, а најмногу од сè, нашата љубов. Каков прекрасен повик и благослов е да се биде мајка! Ајде да ги сакаме и да ги поучуваме нашите деца според сета наша способност и да се молиме за нив секојдневно. Никој од нас не сме совршени мајки, но Бог ни дава сѐ што ни треба – заедно со Неговата сила и сила – да ги родиме децата што посебно им ги даде на секој од нас. Тоа е мојата надеж и молитва дека сите ние имаме надеж и утеха во таа вистина!

Драги мами, неверојатни сте! Ви благодариме за читањето и споделувањето. Бидете  благословени!

 

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *