Еве како може ненамерно да им ја уништувате самодовербата на децата!

Понекогаш родителите колку и да се трудат, помагаат, сакаат, грижат и поддржуваат може да направат грешки во воспитувањето на своите деца. Еве 5 начини како може ненамерно да ја уништуваме самодовербата на децата.

  1. Не го третирате вашето дете како своја личност. Еден психолог рекол“Секој е посебен и секој е различен.” Вашето дете е индивидуална единка. Има некои родители кои се жалат за изборот на професијата на своето дете. Велат, “Повеќе би сакале да работи ____.” Но треба да сфатите дека тоа е нивен живот, не ваш. Да ги запишете вашите деца на музичко за да пробаат нешто ново е добро, но да ги присилувате да продолжат со тоа кога го мразат не е добро. Нека вашите деца се одлучат за тоа што тие сакаат Тоа ќе ги одведе некаде IНЕ ја уништувајте нивната пасија кон нешто. што сакаат

  2. Ги споредувате со нивните врсници. Да ги споредувате вашите деца со нивните врсници е како да не ги сакате такви кави што се. Единствената личност со која треба д аги споредите е со нив самите. Кажете им како сте импресионирани како се подобруваат секојдневно во однос на минатото.

  3. Се однесувате презаштитнички. Научете ги сами да се справат со некои работи.

  4. Ги омаловажувате нивните грешки. Децата прават грешки и нема потреба вие постојано да ги потсетувате на нивните лоши одлуки и грешки. Наместо тоа, помогнете им како да ги поправат грешките и дадете им охрабрувае да ги исправат своите грешки.

  5. Имате нереални очекувања. Можеби вашето дете нема способност да биде успешно по сите предмети. Па што? Пробајте да не бидете деструктивни наместо да ги мотивирате.

    САКАЈТЕ ГИ БЕЗУСЛОВНО И ПОКАЖЕТЕ ИМ ГО ТОА

One comment

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *