Пазете се од лажните пријатели: Не секој што е фин со вас ви е пријател!

Стотици нови луѓе влегуваат во нашиот живот низ годините.

Додека многумина оставаат траен белег, а други минуваат незабележано, верувам дека највредните се оние што нè прават подобри луѓе.

Сепак, некои луѓе се доволно вешти за да ве измамат да веруваат дека тие се вашите вистински пријатели. На крајот, тие секогаш ги покажуваат своите маски, но ќе беше многу полесно ако бевме во можност да го утврдиме тоа порано.

Па, следниве разлики помеѓу лажни и вистински пријатели ќе ви помогнат во тоа:

Вистински пријател никогаш нема да ја изневери вашата доверба и вашите тајни се безбедни со нив. Лажен пријател ќе им ги каже вашите тајни на сите што ги знаат.
Вистинските пријатели секогаш наоѓаат време да поминат со вас, и тие ќе бидат таму за да го прослават вашиот успех и да плачат со вас кога не успеете.
Вистинските пријатели остануваат во контакт, бидејќи тие навистина се заинтересирани за вашиот живот и се грижат за вас. Лажните пријатели се таму само кога им треба нешто.
Вистинските пријатели ве поддржуваат и ве охрабруваат да ги следите вашите соништа. Лажните пријатели прават да се чувствувате безвредно и да ве обесхрабрат.
Вистински пријател ве сака за тоа кои сте. Лажните пријатели никогаш нема да можат да ве прифатат со сите свои недостатоци, грешки и лоши страни.
Пријателството со лажен пријател е познато и како токсично. Кели Кембел, професор по психологија на државниот универзитет во Калифорнија, објаснува дека „токсичното пријателство е оној што ги крши нормите и очекувањата за пријателство.

Пријателите треба да имаат најголем интерес од срце, да застанат за вас во отсуство, да ги чуваат вашите тајни, да ве третираат со почит, да бидат доверливи и поддршка и да бидат среќни за вашите успеси “

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *