Подобро сам отколку во лошо друштво!

Ако не го знаеш човекот, погледни ги неговите пријатели. – Јапонска поговорка

Тоа е голема заслуга за тоа кој сте или што ќе станете и луѓето што ќе ги  одберете да бидат во вашата околина.  Изборот е секогаш наш. Не е невообичаено да бидеме опкружени со луѓе што ги сметаме за пријатели, но во некои точки во нашите животи остануваме разочарани.

Јас ќе споменам некоја заедничка комуникација и однесување:

Луѓе кои ги барате само вие

Многу се трудите и ги почитувате своите пријатели. Но честопати сакаме  почит и разбирање и од  другата страна. Но, постојат луѓе кои ве бараат само кога им е потребно друштво кое не прави простор за вас во нивните животи. И кога сакате да го споделите времето со нив, тие никогаш нема да бидат таму. И можеби се чувствувате како замка во комуницирањето со нив. Само вие ги барате, вие се грижите за нив, вие сте лојални. Но не постои такво чувство од нивна страна. Ако некој ве цени како пријател, тој ќе направи место во својот живот за вас. Другато е само оправдување.

Луѓе кои постојано се враќаат во минатото и често го користат против вас

Некои луѓе не можат да се навикнат на фактот дека сте се смениле дека сте поинакви од човекот во вашето минато и се враќаат назад или се однесуваат со вас како да сте биле таа личност. Секој направил грешки, во минатото бил различен, но со текот на времето, по разни искуства, научил од грешките, го променил своето однесување, се насочил кон работите и желбата за развој.

Има негативни луѓе кои намерно ги наметнуваат  вашите грешки или навики од минатото, кои во никој случај немаат никаква врска со вас. Кога сакаме да се развиваме и промениме на подобро, некои луѓе и настани ги оставаме зад себе. Постојат токсични врски кои, наместо да ви во помагаат развојот, ве враќаат кон минатото. Кој би сакал постојано тоа да го гледа?

Ако некој постојано ви суди за вашето минато и го користи против вас, време е да го оставите ова лице зад вас.

Луѓе кои  прават да се чувствувате заробени

Во здрави односи и пријателства, сè е бесплатно и секој има своја лична територија. Вие се чувствувате слободни, прифатени и вие сте таму поради вашиот личен избор. Ако се чувствувате ограничени или заглавени , тоа можеби не е вистинското опкружување за вас. Понекогаш разбирањето на пријателството е различно од едно до друго, и тоа ја отежнува комуникацијата. Може да видите дали ова е пријателството кое ви дава слобода или ограничување, без разлика дали тоа ви помага да се изразите или ве држи заробени на одреден начин.

Советници и критичари на вашите соништа
Имањето соништа и споделување на нив со блиска личност или пријател е еден вид доверба. Има луѓе кои (поради разни причини) секогаш наоѓаат начин да минимизираат нечии соништа или достигнувања. Тие изгледаат како оние вечни комплекси кои немаат достигнувања или соништа, но тие секогаш можат да ги намалат и на другите. Силните луѓе им помагаат на другите да ги исполнат своите соништа и да им дадат вера и храброст, наместо да ги понижуваат или обесхрабруваат. Но за жал постојат и такви. Ако тие се дел од вашиот живот и сте во чест однос со нив, размислете. Нашата околина ни помага да станеме она за што сонуваме. Колку се големи вашите соништа?

Не грижете се ако некој се сомнева во вашите соништа. Животот е отворено патување, и по разделбата со несоодветни пријателства доаѓаат нови.

Хронични лажговци

Не знам дека лагата има место во пријателството  и дали пријателството може да биде реално ако постојат лаги. Има навистина хронични лажговци кои ја доживуваат секоја лага. Ние ја знаеме приказната за лажниот пастир. Односите со таквите луѓе се нецелосни ако постојано се прашувате што  е лага а што  вистина.

Негативни луѓе кои гледаат проблем во секое нешто

Тие имаат тенденција да гледаат сè негативно како да биле во хронична депресија. Прекрасно е што нивниот изглед можеби не одговара на нивната вечна темнина. Тие не се негативни само против вас, туку против сè во животот. Особено против промените и развојот. Сè што велат е проекција на нивната реалност. Она што е кажано од такви луѓе не треба да се зема. Ние само може да се контролираме себеси и нашите перцепции.
Ако сметате дека комуницирањето со таквите луѓе дејствува угнетувачко или негативно, подобро е да се повлечете . Позитивни промени се случуваат кога се повлекувате од негативните луѓе. Тоа не значи дека ги мразите, туку дека повеќе се почитувате. себе си

Можеби познавате човек кој вечно се жали, не прави ништо за да излезе од  некоја ситуација и чувствувате акко оваа негативна енергија ве потиснува и самите вас.

Секој кој тргнал по патот на развојот, кој се променил себе и се обидува да го користи мудро секој нов ден, почувствувал дека контактот со такви луѓе го влече назад.

Од работите кои некој ги кажува за нас, можеме да научиме многу, но ние ги избираме само оние кои ќе придонесат за нашиот развој. Така е и со луѓето. Комуницирајте со луѓе на кои сакате да личите, без да ја изгубите својата суштина. Луѓе кои ве мотивираат да научите. Дури и оние кои се подобри од вас во одредена сфера.

Животот е премногу краток за да го поминувате времето со “погрешни” луѓе кои ве оддалечуваат од среќата.

Има една мисла за вистински пријатели – вели  дека вистинските пријатели се оние кои се со тебе во најтешките моменти. Да, во тешки времиња, само некои ќе ве поддржат. Можеби тие се наоѓаат во тешка ситуација и ќе ја препознаат тагата?

Но има и друга мисла – дека вистинските пријатели се со тебе, кога имаш успеси и се радуваат од срце за твоите успеси.  Вие избирате со кои ќе бидете.

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *