ЕМОЦИОНАЛНА ЗЛОУПОТРЕБА:Психичкото насилство е полошо од физичкото насилство!

Емоционалната злоупотреба е исто така лоша како и физичката, дури и полоша! Скршените коски полесно се лекуваат од скршениот дух.

Психичкото насилство може да биде подмолен убиец на духот  – дури и полошо.

Зошто? Бидејќи, ако сте како повеќето луѓе, може ги пропуштате црвените знамиња дека сте во врска или во брак со личност која ви врши емоционална злоупотреба, односно психичко насилство.

Можноста е дека не сакате да ги видите тие  црвени знамиња бидејќи очајно сакате да верувате дека партнерот кој емоционално ве злоупотребува всушност ве сака и се грижи за вас.

И полека, постојано и неповратно, емоционалната злоупотреба – особено од некој што би требало да ве сака – ќе ви ја поткопа радоста, вашето чувство на благосостојба, па дури и вашето ментално здравје, ќе ви ја намали самодовербата, ќе ви наметне чувство на срам и може нешто полошо.

Дека и покрај тоа што се обидувате работите да изгледаат добро – и иако партнерот прави некои добри работи за вас –  сте длабоко несреќни. Дури и исплашени.

И дека знаете – длабоко во вас – дека треба да направите промена во вашиот живот.

signs of emotional abuse in a relationship

Никој не заслужува да биде злоупотребен, физички или емоционално. И поради тоа што е толку тешко да се оттргне од навредлив однос од сите овие причини, од суштинско значење е да заземете чист и  јасен поглед на вашата ситуација.

Само тогаш можете да направите јасна, информирана одлука и да живеете живот полн со самопочит и љубов каков што заслужувате да живеете.

Затоа, за момент  запрашајте се дали признавате некое од овие однесувања во вашиот партнер или себе.

Image result for physical violance broken spirit

Ова се предупредувачки знаци на емоционална злоупотреба во врската или бракот

Насилниците прават шеги, критикуваат и судат негативно
Насилниците ги понижуваат своите партнери
Навредените партнери најчесто  чувствуваат срам или вина
Навредливиот партнер ќе најде повеќе можности да ти посочи што правиш погрешно
Емоционалниот насилник ќе создаде чувство на “срам” во тебе
Насилниците ќе ви кажат дека сте толку “лоши” што никој друг не би ги зел или не сакал
Насилниците одбиваат да зборуваат за вашата повреда
Емоционалниот насилник не сака да чуе за вашата болка, освен за да се зајакне дека заслужувате болка што ја чувствувате
Ако вашиот партнер покажува дека нема време да разговара за тоа што ве загрижува, плаши или инспирира вас
Насилниците сакаат да се плашите во својата болка
Насилниците го користат “тивкиот третман” за да ве казнат по тепачка, или да велат или да прават нешто што не го одобруваат или без никаква очигледна причина
Насилниците ве чуваат надвор од кругот
Насилниците ве тераат да се сомневате во себе
Насилниците ќе ви фрлат трошки
Емоционалните насилници дава, но потоа се оддалечува
Насилниците прават да се чувствувате како да одите по јајца

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *