Бог никогаш не ви го врти грбот: Тој разбира колку ви е тешко!

Бог никогаш не ви го свртува грбот. Тој разбира колку е тешко за вас, дури и ако мислите дека не се грижи. Тој често прави работи за ваше добро зад сцената.

„До кога ќе треба да викам кон Тебе за спасение Господи? Не слушаш. Јас викам “(Набакук 1, 2)

Хабакук, пророкот на Стариот завет, беше во време на искушение што изгледало бесконечно. Очајнички сакал олеснување, Бог да интервенира. Дали ова звучи како нешто на што можете да се поистоветувате?

Кога ние се чувствуваме како да немаме надеж, кога нашиот очај нè одвлекува од Водачот и кога ќе се заниша нашата вера, што правиме? Од луѓе како Хабакук можеме да научиме многу корисни работи.

Бог никогаш не ви врти грб
Ние веруваме и се радуваме на Бог, нашиот Татко (Набакук 3:18). Во многу моменти на очај често е изнесено да се радуваме во вера. Кога одвнатре се чувствуваме празно и не можеме да се молиме како што треба можеме да се потпреме на Светиот Дух.

Ова е Духот на Светиот Дух, Оној што нè раѓа во нашата работа, молејќи се за нас (Римјаните 8:26). Можно е да нè наведе да водиме, работиме и утешуваме (Јован 14:26). Духот Господов ни дава слобода (2. Коринтјаните 3:17) и ни овозможува да изобилуваме со надеж (Римјаните 15:13).

Потпрете се на Божјата сила во Христа
Кога ќе се соочите со искушенија,, сетете се на Божјата сила и љубов искажана преку Неговиот син Исус (Јован 3,16). Исус ја покажа и ја исполни својата мисија живејќи безгрешен живот (1. Петрово 2, 22), но гледаме дека и Тој сакал олеснување (Lukа 22, 42) и ја почувствувал Татковата тишина (Маtеј 27, 46).

Преку послушност и болно страдање, Исус ги подмирил сите наши долгови со својата совршена жртва. Прекрасна вистина е дека болката и смртта не биле крај за Исус Христос и не се крај за нас. Нашиот семоќен Спасител ја победи смртта и воскресна за живот во слава кад ешто ќе бидат сите што веруваат во Него.

Можеме да се потпреме на Неговата сила која се усовршува во нашите слабости (2. Коринтјаните 12, 9). Христовата сила може појасно да се покаже преку нашите слабости кога ќе се покориме на Неговите планови.

Тој е волен и способен да оствари уште поголеми работи што некогаш би ги направиле со сопствената сила. Павле вели: “Зошто кога сум слаб, тогаш сум силен” (2. Коринтјаните 12, 10).

Запомнете, Бог не ја игнорирал молитвата на Хабакук или на Исус, а не ја занемарува ни нашата. Неговата тишина не значи дека се откажал од нас. Тој делува зад кулисите. Со вера мора да се потпреме во Неговото време и дека Тој се ќе изведе на добро.

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *