Што и да се случува во светот, Бог е на својот престол!

Што и да се случува во светот, нашиот Бог, оној за кој живееме, кому му служиме, кралот на кралевите, сè уште е на престолот.

Библијата, кој е авторитет и вистина ни кажува дека Бог е на тронот. Околината, светот, нашето тело, непријателот на нашата душа, ќе не наведат да веруваме во спротивното.

… така, ние мора да го земеме Словото Божјо. Денес мора да избереме во чии зборови ќе веруваме. Ние мора да одлучиме на што ќе ги засноваме нашите постапки денес. Дали сакаме да веруваме во Словото Божјо или ќе веруваме во поинаква порака? Ќе живееме како зборот Божји да е точен, или ќе живееме како жртва на нашите околности, реагирајќи со страв?

Псалм 2 зборува за кралот, нашиот Господ Исус Христос. Тој зборува за Него како „оној што живее на небото“.

Што е вистина

Без оглед на тоа како изгледа животот денес, може да ни биде мило што Бог сè уште е на престолот. Тој е Победник!

Бидејќи сме Неговите деца, не сме жртви. (Римјаните 8:17)

Бог владее со светот и „поголем е оној што е во нас, отколку оној што е во светот“. (1. Јованово 4: 4)

Во Него сме повеќе од победници. (Римјаните 8: 35-37)

Бог е на неговиот престол: Ја гледа „големата слика“


Без оглед што се случува во светот, без разлика колку работите изгледаат надвор од контрола, Бог владее. Ова значи дека Тој сè уште има контрола над животот.

Можеби не изгледа како местото каде што стоиме. Но, нашата директива е ограничена. Ние сме среде битка, опкружени со немири, болести, повреди, војни и грев од секаков вид. Но, Бог ја гледа „големата слика“, Тој се гледа (Битие 16:13).

Можеме да се одмориме и да Му веруваме. Знаејќи дека Тој знае сè, можеме едноставно да веруваме во Неговото лидерство и суверенитет.

„Јахве е мојата светлина и мој совет: од кого да се плашам? Јахве е штит на мојот живот: од кого да се плашам? “ (Псалм27, 1)

Ако работите во вашиот живот не се случуваат онака како што сакате, ќе откриете дека Бог е сè уште на ваша страна. Не е се изгубено. Тој се справува со работите за ваше добро. Тоа ќе ви даде сила да издржите додека се развива вашиот карактер. Ништо нема моќ да ве порази се додека Тој владее над сите.

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *