Среде секоја неволја и тешкотија, потпри се на овие три Исусови зборови!

Денес е нарушено нашето општество. Имаме училишта што не се во контрола, лидерите се збунети, банкарскиот систем се распаѓа, невработеноста се шири, социјалните програми кои се несигурни и целосен распад на моралните вредности. И згора на сето тоа, Земјата може да биде на работ на нуклеарна катастрофа. На кратко, се чини дека работите одат надвор од контрола.

Како можат верниците да стојат цврсто и стабилно среде целиот овој хаос? Писателот одговара на Евреите: Во сè што се случува во нашите животи, ние мора да го видиме Исус (види Евр 2: 9).

Може да се праша некој: „Како можеше Господ да има нешто од ова? Толку многу работи во мојот живот излегуваат надвор од контрола. “ Дозволете ми да дадам пример од Светото Писмо. Зборувам за човек чиј свет се претвори во хаос, тресејќи ги основите на неговата вера. Сепак, среде сето ова, тој го виде Господ.

Во часот на неговото големо судење, Стефан стоеше стабилно како толпата, составена од Христови омраза, го опколи, го каменуваше, спремна да го убие. Стефан знаеше дека има само неколку минути за да живее – но тој беше исполнет со мир и спокојство. Која беше тајната за истрајноста на овој човек?

Во тој момент, тој сведочеше: „Ете, јас гледам дека небесата се отворија и (Исус) стои на десната страна на Бога“ (Дела 7:56). Тој ги држеше очите цврсто кон самиот Исус. И, тој можеше да се соочи со сурова смрт, знаејќи дека Исус е со него во сето ова.

Убеден сум дека примерот на Стефан содржи нешто од големо значење за сите што го сакаат Господ и му служат. Еве што е тоа: Кога навистина го гледаме Исус среде нашите проблеми и тешкотии, секогаш го слушаме Него како ни вели: „Не плаши се!“

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.