Луѓето се како книги – некои ве лажат со корицата, други ве изненадуваат со содржината!

Изгледот на луѓето привлекува и фасцинира. Понекогаш е исто толку измамливо како сјајното покритие на една книга, што излегува дека е изненадувачки површно и бесмислено. И колку е супер кога, на прв поглед, непретенциозната книга од половниот пазар излегува дека е вистинско книжевно ремек-дело.

Исто е и со луѓето – некои нè пленатсо својот изглед и потоа нè разочаруваат од недостаток на квалитети, додека други нè изненадуваат со богата душа. Затоа е важно да не ги судите луѓето според „амбалажата“ и да му дадете шанса дури и на непретенциозниот изглед.

Убавицата е пријатно да се погледне, но ако под тоа нема ништо, таа останува само убав поглед. Без разлика дали е пријател или сакана личност, не е важно, изгледот не е пресуден. На почетокот тој навистина нè привлекува, но нè чуваат лични квалитети и доблести.

Нема ништо подобро од тоа да имате добри луѓе околу вас и луѓе од кои можете да научите нешто. И не е важно дали тие имаат сјаен изглед или непретенциозен и обичен изглед.

Честопати највредните луѓе во нашите животи првично не ги импресионираа со нивната убавина, туку со нивната духовитост и смисла за хумор. Ако ги избереме специјалните луѓе за нашата „амбалажа“, постојано ќе бидеме разочарани….

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *