Исус може да ве научи како да се молите!

Ако Исус сакаше да ги поучи учениците да се молат како што се молеше додека беше на Неговата мисија на земјата, тогаш Тој е подеднакво способен да нè научи и нас да се молиме. Всушност, Тој може да нè научи одвнатре подобро отколку што можеше учениците што физички го слушаа Него и кои физички го видоа. Духот на вистината, чија работа е да нè научи разни работи, живее во нас со директен пристап до нашиот ум и нашето срце. (Јован 14:26; 16:13) Исус, преку својот Дух во нас, со задоволство ќе не научи да се молиме. Само да го прашаме.

Молитвата на Учителот
Кога сакате да научите нешто, сакате да научите од најдобрите. Ако можете да научите од најдобрите, од оној што го воспоставил и усовршил, би сакале да знаете сè како што треба. Кој ги знае сите работи за нешто подобро од оној што ги воспоставил? Вие и јас имаме големо задоволство, а тоа е да научиме од Отецот на молитвата, од Оној што ја усоврши молитвата уште од почеток и ја создаде за да работи како што сака тој да работи. Тој ги знае сложеноста и потенцијалните тешкотии. Тој ја воспостави и воведе молитвата. Тој сака да биде наш рабин и да не научи сè.

Не само што знае сè за молитвата, туку тој знае сè за нас. Тој ги знае сите детали за секој поединец. Тој знае како учиме и која е нашата слаба точка и што е потребно за да научиме на секој од нас она што ни е потребно за животот што самиот го вети. Тој знае што се крие зад нашето искуство за Него и начинот на кој го „обои“ нашето искуство за Него. Тој знае какви можности и проблеми ќе ни се случат на нашето патување и на нашите молитви. Тој е совршен учител. Целосно вклучена во Неговиот предмет и целосно поучена во Неговиот ученик.

Учење да се молите
Вие имате пристап до најдобриот учител – рабин Исус. Што е потребно за да станете најдобар студент – следбеник – и да научите сè што сакате?

Прво, вера. Верувај Му. Верувајте дека Тој е достапен за вас и дека Тој ве сака, како и дека целото негово искуство е достапно за вас.

Запомнете дека Тој рече: “Зашто ви кажав сè што сум чул од мојот Татко”. (Јован 15:15). Тој ќе продолжи да го прави тебе Таткото. Тие ќе продолжат да ве научат. Тој секогаш сака да ви покаже повеќе и воодушевува Него, ако сакате да знаете повеќе за Неговиот Татко.

Колку повеќе го познаваме Таткото, толку повеќе го сакаме Синот. Колку повеќе го сакаме Синот, толку пореално е неговото присуство во нас. Ова е самата суштина на молитвата – река на љубовта помеѓу твоето срце и неговото.

Прво, верувајте Му. Второ, понуди Му. Нека ги води работите. Верувајте дека тој знае да го задоволи и да го стори токму она што го има на ум, и дека тој го сака само најдоброто за вас. Вашиот напредок. Вашиот мир.

Може да му понудите само на некој на кого му верувате. Во спротивно, треба да се подготвите реклами доколку работите завршуваат. Мора да внимавате на погрешен чекор. Треба да бидете отворени и свесни за вашиот курс, доколку некој сака да ве однесе од тој курс. Дали навистина може да придонесете за Него, знаејќи дека Исус ве сака без причина, со опсесивна loveубов што лебди и е присутна целиот ваш живот?

Прво, верувај. Второ, придонесете. Трето, следи. Повикот кон молитва не е заповед, туку само повик. Тој ве поканува на патување. Тој ве повикува да го следите (Марко 1:17). Повикот е активен и ризичен. Големото изненадување во животот на молитва е што малку се наоѓате и се тргнавте настрана за големата цел на Бога. Молитвата не е ниту пасивна ниту седентарен. Тој ќе ве фати со струјата на Неговите активности и никогаш повеќе нема да бидете исти.

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *