Среќен е оној што научил да се восхитува, а не да завидува!

Кога се восхитуваме на некого или нешто, го цениме она што го гледаме и инспирирани од тоа. Исполнети сме со позитивни емоции и се чувствуваме среќни.

Восхитувањето ни носи емоционална дарежливост и го крева расположението.
Кога му завидуваме на некого или на нешто, целото наше битие е исполнето со гнев и омраза.

Душата ни е расипана затоа што чувствуваме недоволно. Одеднаш, сè што имаме ја губи својата вредност и повеќе не носи задоволство.

Можеби сме мотивирани и од восхит и од завист. Исто така е можно да се постигне нешто предизвикано од едно од овие чувства. Разликата е во тоа што кога завидуваме, што и да постигнеме, тоа нема да ни донесе задоволство. Секогаш ќе помислиме дека не сме доволно добри, доволно успешни, способни.

И ова е затоа што зависта е испровоцирана од нашата ниска самодоверба, а не од нашата финансиска нестабилност. На прв поглед, можеме да ги видиме работите на овој начин и да бидеме убедени дека сме вознемирени од нашите финансиски проблеми. Но, суштината на проблемот не е финансиска. Тој е вкоренет во недостаток на самодоверба.

Квалитетите на една личност ја одредуваат неговата вредност како личност, а не убавината. Убавата обвивка не е ништо без интересна содржина. Едноставно станува трофеј на полицата за книги и никогаш нема да го достигнете по втор пат.

„Изгледот е еден од најпознатите погрешни човечки квалитети“.

Затоа, никогаш не формирајте мислење за некоја личност заснована на неговиот изглед. Можеби ќе бидете изненадени или дури и разочарани кога ќе го сретнете. Неговото однесување, став и постапки мора да бидат пресудни.

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *