Не можете да се справите со болката? Бог може да ви помогне!

Болката, страдањето, тагата, болеста и тагата се неизбежни во овој свет – но Бог ни дава начин да најдеме надеж во урнатините во животот. Тагата е подземен тунел до надежта.

Кога постапуваме како да можеме да ги носиме нашите страдања сами, правиме идолопоклонство – се однесуваме како да сме Бог, способни за себе. Тагата е повторно учење на нашата човечност. Тагата е признание дека не можеме да се справиме со тоа, знаејќи дека ни е потребна Божја моќ и милост. Ако можевме да ги издржиме нашите страдања, не би ни требале Исус, неговиот крст, неговата моќ и воскресение. Тагувањето е начин на жалост како оние што имаат надеж.

Слушнавте дека луѓето велат: „Бог нема да ви даде повеќе отколку што можете да поднесете.“ Погрешно. Оваа изјава дава погрешно чувство на доверба: можам да го сторам тоа. Треба да го поминам сам ова. Но, христијанството е одрекување од нашата доверба: „Боже, ти требам!“ Неговата моќ е совршена во нашата слабост (2. Коринќаните 12: 9). За сите наши слабости, постои нашиот Бог кој може и нашиот Спасител кој веќе направи сè.

Христијанството значи да го земете вашиот крст, да умрете со Христа, да се воскренете со Христа, да живеете со Христа. Секој ден е повеќе отколку што можеме да се справиме. Без Исус не можеме да сториме ништо (Јован 15: 5). Редовно ќе доживееме повеќе отколку што можеме да носиме, и затоа ни треба Бог да биде наше засолниште, наша заштита, наш престој. Тагата нè учи да не ги затвораме нашите срца и да ги излееме пред Бога во вера.

Сите страдавме или познаваме некој што пател. Тагата е неверојатно релевантна во овој момент. Рак, смрт, болест, болка во нашите семејства, предавство, загуба, неправда во светот, лични стравови – во сите овие темни долини, Бог ни дава пат кон Него.

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *