Photo: Kuzma/iStockphoto

Сиромавиот човек и неговото богатство!

„Дали имате крем за раце?“, Праша човекот влегувајќи во аптека. Неговите раце беа скоро целосно уништени од цемент. Може да се заклучи дека човекот секојдневно работи напорна физичка работа. Апотекар се насмевна и рече: „Да, секако дека имаме увозен, поскап е, и го имаме овој послаб од домашно производство“.
„Дај ми го тој увозниот!“, Одговори човекот.
Како и да е, фармацевтскиот работник помисли дека овој човек не го разбра добро, и повтори: „Колку е подобар, толку е поскап, можеби може да го земеш ова!“ – укажувајќи на светло сината крема.
Мажот крена раце и му рече на фармацевтот: „Со години работев на градежништво. Цементот прилично ја оштети кожата на моите раце и имам мала ќерка дома. Со вакви раце, не можам да го помилувам нејзиното нежно лице. Подобро дајте ми го овој поскапиот, за да ми ги омекне рацете. Цената не е проблем. Знаете, многу ја сакам мојата мала ќерка и би дал се за неа “.

Лицето на апотекарот се скамени. Тој се обиде да се сети кога последен пат ги помилува своите деца и им посвети внимание. Човекот го натера да се гледа себеси како сиромашен и беден човек.

Вистинската сиромаштија е сиромаштија на срцето и душата, не станува збор за материјално богатство.

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *