Сакајте го своето дете какво и да е – неталентирано, несреќно и кога ќе порасне. Радувајте се со него секој пат кога зборува, зашто детето е празник сè додека е со вас.

Јануш Корчак е познат полски воспитувач, писател, лекар и социјален работник.

 
Сакај го своето дете какво и да е – неталентирано, несреќно и кога ќе порасне. Радувајте се со него секој пат кога зборува, затоа што едно дете е празник онолку долго колку што е со вас – еден од советите на познатиот полски воспитувач Јануш Корчак кој го давал животот за сираците во тоа време.

Еве неколку негови принципи на воспитување:

  1. Не очекувајте дека вашето дете ќе биде како вас или како што би сакале тие да бидат. Помогнете му да стане свој човек.
  2. Не барајте од вашето дете надоместок за сè што сте му дале. Му дадовте живот, како може да се врати? Тоа ќе му даде живот на некој друг, оној друг ќе му даде на трети- тоа е неповратен закон за благодарноста.
  3. Не лути го своето дете за да немаш горчлив парче леб во староста. Затоа што тоа што го посееш, ќе никне.
  4. Не ги гледајте неговите проблеми како занемарливи. Животот им се дава на сите според својата сила, затоа верувајте дека не му е полесно од вас, и можеби е потешко за него затоа што тој нема искуство.
  5. Не го понижувај!
  6. Не заборавајте дека една од најважните состаноци е средбата на еден човек со неговите деца. Обрнете повеќе внимание на нив.
  7. Не се мачете ако не можете да направите нешто за вашето дете, само запомнете: не е сторено доволно за детето ако се стори сé што може да се направи.

Сакајте го своето дете какво и да е – неталентирано, несреќно и кога ќе порасне. Радувајте се со него секој пат кога зборува, зашто детето е празник сè додека е со вас.

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *