Вистинска солидарност: Бездомник започнува компанија, станува богат и вработува само други бездомници!

Дру Гудал не бил отсекогаш на улиците. Тој започнал во дваесеттите години кога актерската кариера, за жал, почнала да пропаѓа. Тој полека престанал да ги добива улогите што ги сакалсè додека на крајот немаше улоги воопшто. Кога се чинеше дека работите не можат да се влошат, тој беше принуден да излезе на улиците. Тој дури и не можеше да си дозволи да го задржи покривот над главата.

„Љубезноста е јазик што глувите можат да го слушнат, а слепите можат да го видат“ (Марк Твен)

Почна да напредува многу години подоцна, тој се врати на оние кои се уште се наоѓаат во неговите поранешни чевли. Дру сега е извршен директор на Sunshine Shoeshine, компанија за чистење чевли што заработува 250.000 фунти секоја година и ги вработува само оние кои се бездомници. Неговата цел е да помогне да се извлечат што повеќе од таа мрачна дупка во која некогаш се наоѓаше тој.

„Барем според моето искуство, да се биде бездомник беше нешто што им се случува на другите луѓе“, рече тој. „Тоа е лицето што го гледате како спие надвор на улицата. Не е нешто за што директно мислите: „Ова ќе се случи со мене.“ Имаше еден дечко што минуваше . Тој рече: „Постојат луѓе кои работат во градот Лондон и чистат чевли.“ И тој рече: Можеби можете да го сторите тоа. ’И јас помислив:„ Да, знаете дека можам да го сторам тоа. “Мислам дека е не е скапо да се почне со некои четки. “

За почеток не било лесно. Тој немал канцеларија или простор за работа. Неговата практика буквално се сметала за нелегална во Лондон. Можел да биде уапсен за кршење на законите .Сè што правел било чистење чевли за зафатените работници кои одеа покрај неговиот ќош.

Среќата заблеска за Дру кога еден од неговите редовни муштерии му понудил работен простор во лобито на канцелариите. Дру беше во можност да престане да се крие од полицијата и да работи слободно и удобно во тој момент. Заработи разумна сума пари и можеше да се симне од улиците.

После долги години напорна работа, посветеност и решеност, Дру успеал да го претвори Shoeshine во успешна компанија. Сега тој има неколку локации околу Лондон со многу вработени на неговиот платен список.

Најзначајната работа во приказната на Дру е тоа што тој вработува само бездомници да работат за него. Никогаш не заборава од каде потекнува и ужасите низ кои живеел. Тој им помага на другите кои страдаат од истата ужасна судбина, шанса да го подобрат својот живот и да најдат некоја цел.

Еден од корисниците на Дру, Алан, кој страда од лошо ментално здравје и вид, вели дека работата му е благодат.

„Ми даде точка, цел“, рече Алан. „Ме натера да се чувствувам посигурен, ме натера да се чувствувам повеќе како личност. Имајќи работа и историја на работа, ми даде малку иднина што всушност ја немав.

Светот ќе беше подобро место ако имаше повеќе луѓе како Дру.

Дру не ги обвинува другите што бргу им судат на бездомниците. Тој верува дека погрешни лаги се во тоа што се свесни дека неповолната борба и ние сепак не правиме ништо за да им помогнеме да станат. Тоа е она што е крајно неправедно, според филозофијата на Дру.
Тој живее удобен, среќен живот сега и наоѓа исполнетост во тоа што им помага на другите во чија состојба некогаш живеел.

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *