Верата без дела е мртва!

Како што телото без дух е мртво, така и верата без дела е мртва. -Јаков 2:26 

Може да се има целото знаење во светот, но знаењето без мудрост е само информација. Бог поставува толку многу неверојатни луѓе во нашите животи за да нè поучува, да нè тренира, да не обучува, да нè води и да ни го покаже патот.

Тој исто така ни даде пристап до највредното од сето тоа – неговиот збор – Библијата. Секој може да прочита, секој може да разбере, но овие принципи не се толку лесно применети.

Бог ни ги дава алатките, сите нив, но сепак мора да бидеме подготвени да ја завршиме работата. Не може да седиме со вера, надевајќи се дека Бог или некој друг ќе ја заврши работата.

Има многу алатки, толку многу знаење и толку многу одлични ментори во нашиотживот, но сепак ни недостасува работа, одново и одново и одново. Само ние можеме да вложеме дополнителни напори. Со мудроста, доаѓа проникливоста. Способност да разгледаме кога да зборуваме или кога да го гризнеме јазикот. Способност да се утврди кога да се дејствува и на кој начин да се дејствува. Способност да се игнорира „бучавата“. Мудроста е таа што ни помага да избереме да ги контролираме нашите емоции, наместо тие да не контролираат

Мудроста, можноста да бидеме мудри е таму, но зависи од нас да ја завршиме работата. Верата што ја имаме, работата што често ни недостасува. Нашите емоции и нашите постапки се избор.

Можеме да избереме да останеме смирени, да бидеме бавни кон гневот во ситуации што нормално би не вознемириле или би не разнежниле.

Можеме да избереме да ја извадиме Библијата и да ја прочитаме, потпирајќи се на Божјото слово и мудрост да нè водат низ тешка состојба, а потоа да избереме да ја испробаме и да ја решиме сами.

Нашиот начин не работи. На нашиот начин му недостасува искуство во толку многу аспекти на животот.

Но, Бог, неговиот начин е чудесен. Неговиот начин е сила, мудрост, моќен…Неговиот начин трае, неговиот начин функционира…. но само ако ја завршиме работата. (нашиот дел)

Верата е избор.

Делата се избор.

Нашите емоции и дали тие нè контролираат или не ги контролираме, е избор.

Да веруваш е избор.

Да се потпреме на Бог е избор.

Да се обидеме и сами да ги решиме проблемите или нашиот начин е избор.

Го избирам Бог. Избирам вера. Избирам дела.

Знам дека тоа е животно траење, процес кој не завршува, но патување со кое сум возбуден да го прифатам. Она што звучи помирно и поингиративно од која било алтернатива.

Дали ќе седнам и ќе научам, но не и да применам, или дали ќе се засилувам и ќе започнам да ја применувам оваа неверојатна работа што Бог ме учи во секоја насока?

Од нас зависи!!!

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *