СМОКВИ-РАЈСКОТО ОВОШЈЕ КОЕ ДАВА СИЛА

🍀🍀🍀СМОКВИ-РАЈСКОТО ОВОШЈЕ КОЕ ДАВА СИЛА
Овошје кое многу мокно за нашето здравје
1. 🌼Содржи висока вредност на магнезиум. Магнезиумот е еден од основните елементи кои го штитат нашиот нервен систем од стрес. Многу е важен за коските, имунитетот, задравјето на мозокот и нервниот сиситем.
2. 🌼Обилува со калиум, калциум, железо, фосфор, бакар и витамините Б6, Ц и бетакаторен. Смоквата е богата со влакна од било кое друго овошје и зеленчук па затоа треба да се консумира секој ден.
3. 🌼Високата концентрација на природни шеќери прави мозокот да работи побргу, подобро да ги прима и класифицира информациите.
4. 🌼Сувите смокви се одличен извор на бројни нутритиенти а воедно и практичен нутритивен оброк за спортистите и професионалците, а во комбинација на оревесто плодови може да послужи како идеален меѓуоброк.
5. 🌼Содржи и растителни стероли за кои е докажано дека поволно делуваат на нивото на холестерол во крвта.
6. 🌼Кумариот кои го содржат смоквите имаат антиканцерогено дејство.
Особено кога станува збор за карциномот на простата и кожата.
7. 🌼Свежата смоква содржи до 80% вода и 60% природен шеќер па затоа е добро да се консумира.
Нутриционист Валентина Глигорова

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *