Морган Фримен го претвора својот 124-акрен ранч во “Пчелно засолниште” за да ги зачува пчелите

Холивудскиот актер со глас вреден милиони е исто така добро познат поддржувач на животната средина. Морган Фримен ги употребува своите таленти  за еколошки организации како што е Една Земја; тој дури и го позајмил својот дом за да помогне уште една неверојатно важна причина: да се спасат пчелите.

“Colony Collapse Disorder”  е неодамнешен феномен на последните 50 години. Пчелите исчезнуваат од планетата со алармантна стапка. Само во периодот од 2015 до 2016 година, населението на пчели опадна за катастрофални 44 проценти во САД, според извршниот директор на Livekindly, Џоди Монел.

“Пчелите може се мали, но тие се исклучително вредни суштества и ако се загубат малите два проценти, 80 проценти од нашата храна од одгледување култури исто така ќе исчезнат”, вели Монел.

Затоа 81-годишниот Фримен го претвори својот ранч на 124 акри во Чарлстон, Мисисипи, во џиновско пчелно засолниште. Одстапувајќи од актерството до филмот и режијата, и многу повеќе, Фримен може да го додаде пчеларството на својот репертоар. Преку неговите напори тој се надева дека ќе заживее и ќе заштеди население од пчели, и ќе ужива целото време.

За време на појавувањето на “The Tonight Show”, Фримен му раскажал на Џими Фаллон како го започнал тоа  хоби само две недели пред тоа, што беше во 2014 година. Тој дознал за масовното умирање на пчелите.Фримен објасни дека ги храни два дела шеќер со еден дел вода. Тој му кажал на Fallon дека никогаш не носи пчелни шапки или заштитна облека. Ниту, пак, бил боцнат од нив додека го прави тоа, рече тој.

Фримен додава: “Постои заеднички напор за враќање на пчелите на планетата … Не сфаќаме дека тие се основа, мислам, на растот на планетата, на вегетацијата … Имам многу цветни градини, а имам и градинар.

Иимаме и хектари на детелина, и имаме некои насадени работи како лаванда, можеби 140 дрвја магнолија, големи цветови. ”

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *