5 работи на кои секој татко треба да го научи својот син!

Иако некои мислат дека мајката ја игра најважната улога во животот на детето и растењето, има некои работи кои таткото ги може подобро. Посебно кога се работи за син.

Размислете само, детето расте во градинка под надзор на учителки и кога ќе тргне на училиште поголемиот дел и таму се учителки. Детето е постојано во друштво на жени, и му недостасува машка едукација.

Еве неколку работи кои само таткото може да му ги даде на синот:

1.Објаснете му колку е важно да научи како да победува и како да губи!

Освен  пријателите, кој е најдобриот придружник на детето во разни натпревари и игри? Тато, се разбира. Ова е добра обука за машки квалитети. Преку овие игри, детето ќе го почувствува вкусот на победата и ќе сфати колку е потребен напор за да се постигне тоа.
И за таткото, таквите игри ќе бидат одлична можност да му објаснат на неговиот син дека поразите се неизбежни. Ако паднеш, само треба да се креваш и да продолжиш, и нема срамота во неуспехот.

Image result for father son on a play

2.Научете го на вистинскиот став кон жената

Мајката, исто така, може да му каже на својот син како да постапува со жена, но само таткото ќе може да го покаже сето тоа преку својот сопствен пример. Тоа ќе биде одлично ако неговиот син ги учи од него сите видови на важни работи за жените. Не од пријатели, не од интернет, туку од таткото – ова е важно. Земете го синот со вас да купите цвеќе за мајката. Одете во продавницата заедно и учтиво разговарајте со продавачката, така што детето ќе знае да комуницира со непознати жени. Тоа е тоа.

Image result for son gives flowers to mother

3.Имајте маж-со-маж разговор за љубовта

Оваа точка следи од претходната. Вашиот син може да научи за ова семоќно чувство од машки  разговори кога ќе дојде време. За тинејџер, тоа ќе биде вреден подарок ако неговиот татко му каже за неговата прва љубов и први датуми и дека не треба да брза, бидејќи е подобро да се почека вистинската девојка која ќе создаде искра во неговата душа. Таквите разговори ќе бидат исклучително корисни за взаемната доверба.

Image result for father son

4.Научете го како да се брани

Таткото е единствениот кој правилно може да го научи својот син како да биде силен и цврст, да застане за себе и што е исправно. Тој може да го научи да открие кога вреди да се брани, така што сторителот нема да се приближи до него и кога е пореално да не се обрнува внимание на провокации и смирено да замине.
Тој треба да му објасни на својот син и да покаже според неговиот пример дека љубезноста не е слабост.

Image result for father son

5.Научете го како да најде свој поглед кон светот

Дури и вие не треба да направите ништо посебно тука. Само да бидете таму од време на време и да разговарате со него. Детето треба да разбере дека не е само мајката тука  со нејзините барања и очекувања туку и друга личност со поинаков пристап.
Се разбира, кога станува збор за воспитување, родителите треба да бидат на иста страна. Но, во однос на гледиштата на светот, нивната филозофија може да биде многу поинаква. И ова е апсолутно нормално. Со помош на таткото, детето ќе види дека постојат неколку гледишта за истиот феномен и  да се формира сопствен поглед на нештата.

Image result for father son

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *