5 Причини зошто ментално силните луѓе не реагираат на НАВРЕДИ – Молчењето е Злато!

Кога ќе погледнете наоколу, ќе сфатите дека светот одеднаш стана место каде што луѓето само се расправаат и се расправаат едни со други.

Можете да видите како луѓето на социјалните мрежи и во реалниот живот се обидуваат да ги наметнат своите мислења на другите, истовремено критикувајќи ги.

Сите сме сведоци на расправии во врска со социјалните медиуми и ненадејно зголемување на нетолеранцијата кај луѓето.

Сепак, сфативме дека интелигентните, образовани луѓе ретко реагираат на навреди. Можеби ти е чудно што можат да бидат толку мирни и како никогаш не чувствуваат дека некои луѓе мислат лошо за нив.

Еве неколку причини зошто психички силни и стабилни луѓе не реагираат на навреди.

Тишината е навистина најдобар одговор

Повеќето луѓе честопати сакаат да истакнат што правиш погрешно и да кажеш што ти треба за да се промените. Сепак, постојат и поединци кои решаваат да ја игнорираат таквата негативност. Зошто? Затоа што веруваат дека некои од нив секогаш се критикувани за да се чувствуваат подобро и со тоа да ја прикријат својата несигурност.

Таквите луѓе никогаш нема да бидат среќни за вашиот успех или достигнување, бидејќи тие самите не можеа да бидат на тоа ниво или да се соочуваат со неуспех во одреден момент. Да бидам искрен, не е ни нивна вината дека тие никогаш не се задоволни со она што сте го постигнале, па најдобро е да не обрнувате внимание на нив.

Дали сте свесни за тоа колку луѓе првично се смееја во Едисон кога го измислил фонографот? Ако внимаваше на нивната негативност, тој не би можел да го достигне своето откритие и да го  патентира.

Без оглед на тоа што правите, било добро или лошо, луѓето ќе ви судат и ќе заштедите време и енергија што можете да ги користите и на други начини, ако не одговорите на таквите провокации.

Тоа е само нивното мислење

Секој има право на свое мислење. Ако некој ве критикува, тоа е она што тие веруваат или како гледаат на работите и не можете да го промените тоа, нели? Емоционалните и ментално силни луѓе не реагираат на навреди, бидејќи тоа е само нечие мислење.

Исто како што сме среќни да примаме позитивни повратни информации, прекумерното размислување за негативните приговори на човекот само ќе ги влоши работите. Фокусирајте се на пријателските луѓе а критиките примете ги грациозно.

Процесот на мислата на негативните луѓе кои секогаш ги критикуваат другите е претежно ирационален и нелогичен, а одговорот на ваквите неразумни мисли и однесување само ќе ве одврати од остварувањето на вашата крајна цел во животот.

Тие победуваат со својата добрина

Додека хоби на некои луѓе е да  шират омраза и создаваат непријатност во други животи, има и луѓе кои реагираат на нивниот неразумен став со великодушност. Тие го прават тоа затоа што не сакаат компликации, и во нивниот живот и во животот на токсичниот поединец.

Колку повеќе ќе дозволите омразата да расте, толку покомплициран е вашиот живот. Вашата добрина може да ја неутрализира нивната агресија и да ги натера да го променат своето згрозено мислење за вас.

Нивното здравје и среќа надминува се

Не можете секогаш да се борите против негативното влијание на не-конструктивните начини на некои луѓе. Но, за луѓето кои сакаат да живеат добро и среќно, нивната физичка, ментална и емоционална благосостојба е од суштинска важност.

Ние знаеме како вербалните навреди можат да остават траен впечаток врз нашите мисли и личност, можат да предизвикаат стрес, депресија и вознемиреност, со што лицето ќе биде ранливо за разни болести. Депресијата и стресот може негативно да влијаат на личноста на некоја личност, што автоматски влијае на нејзиниот живот и среќа.

Луѓето кои ретко реагираат на навреди се релативно посреќни и поздрави во животот отколку оние кои секогаш се расправаат. Треба да се запамети – иако можеби нема да имате контрола над умот на другите луѓе, имате контрола над вашите емоции и можете да ги елиминирате силите кои сакаат да го уништат вашиот мир, радост и успех.

Ако вашата среќа и тага се засноваат врз мислењата на другите луѓе, тогаш никогаш не можете да бидете задоволни.

Тие бараат решенија

Ние не сме тука да ги задоволиме сите; никогаш не можете да бидете доволно добри или доволно лоши. Луѓето со ментална и емоционална сила самите не влегуваат во проблеми, бараат решенија. Ако комуницирате со луѓе кои ве навредуваат или ве критикуваат и обрнувате внимание на нивните зборови и дела, само им давате поголема моќ над вас и создавате пречки.

Ако сакате да имате мир во вашиот живот, вашиот главен фокус не треба да биде на она што другите луѓе велат. Вие само треба да најдете решение за да се справите со нив на достоинствен начин.

Единствената личност која треба да донесува одлуки за вашиот живот сте вие. Никогаш не е мудро да се реагира на навреда и најмудриот начин да се одговори на нешто е само негативно  игнорирање. Луѓето кои прават да се чувствувате лошо,се  само луѓе – како вас и тоа што тие мислат и велат – не е Божја волја, па во овој случај, игнорирањето е, се разбира, блаженство.

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *