Исус им носи светлина на сите кои се во темнината на животот

Исус им носи светлина на сите кои одат во темнината на животот, на сите кои се уморни од грешниот живот. Тој нуди прошка и вечен живот.

Исус е светлината што влезе и живее во сите што веруваат во Него. Како што живее во нас, Тој ни овозможува да одиме во светлината, бидејќи Тој исто така ја зрачи Својата светлина низ нашите животи.

„Јас сум светлината на светот; кој оди по Мене, нема да оди во темнина, туку ќе ја има светлината на животот“. (Јован 8, 12)

Навикнати сме да одиме во темнина, но Светлината се појави
Луѓето што одеа во темнина видоа голема светлина; оние што ја населуваа темната земја, светлото свети… Оти ни се роди дете, добивме син; владата е на негови плеќи. Неговото име е: Прекрасен Советник, Моќен Бог, Вечен Отец, Кнез на мирот. (Исаија 9, 2,6)

Темнината е нешто што ни е познато. Постои форма на темнина на која лесно се навикнуваме, а Бог не го сака тоа. Честопати, кога Библијата зборува за темнината, таа зборува за живот далеку од Бога. Кога живееме во духовна темнина, доказите за таа реалност стануваат очигледни. Нашите амбиции се првенствено светски. Нашите желби се насочени кон собирање земни добра. Нашиот копнеж е да им се одмаздиме на другите, наместо да простуваме. Луѓето живеат со примарна цел да ги задоволат телесните апетити.

Верувам дека е фер да се каже дека многу луѓе се навикнати да го живеат својот живот на тој начин, но Исус дојде кај нас со цел да го скрши тој образец. Исаија зборуваше за доаѓањето на Месијата. Околу 700 години пред Исус да дојде на оваа земја, Светиот Дух му дал на Исаија пророчки збор што тој го запишал, мислејќи на доаѓањето на Исус. Исаија зборувал за светлината што ги осветлувала оние што оделе во темнина. Исус е таа светлина. Гледаше со сожалување на оние кои беа навикнати да одат во темнина и им пријде, им се откри и им ја покажа светлината на своето евангелие.

Исаија открил дека Месијата што доаѓа ќе биде самиот Бог. Спасител. Советник кој носи најдлабока утеха. Оној кој има способност да ни го даде мирот по кој копнее нашето срце. Исус ја задоволува нашата најдлабока глад. Навикнати сме да одиме во темнина, но веќе не ни треба, затоа што дојде Кнезот на мирот.

Foto: Unsplash

Исус им носи светлина на сите кои се во темнината на животот
И ова е објавата што ја слушнавме од него и ви ја објавуваме: Бог е светлина и во него нема темнина! Ако велиме дека имаме заедништво со него, но одиме во темнина, се лажеме и не ја правиме вистината. Ако одиме во светлината, како што е тој во светлината, имаме заедништво еден со друг и крвта на Исус, неговиот Син, нè чисти од секаков грев. (1. Јованово 1, 5-7)

Исус е светлина и дојде да не убеди во оваа вистина. Тој се обиде да ни ја пренесе Својата светлина и да ни овозможи, со Неговата натприродна сила, да одиме во светлината.

Во 1. Јованово 1, апостол Јован ни кажува дека во Бога нема темнина. Затоа, во Бога нема ништо зло или грешно. По природа, Тој е совршен во секој поглед. И неверојатно, Бог сака да биде и наш Татко и наш пријател. Неговото срце е желба да има заедништво со тебе и мене. Тој не сака да живееме далеку од Него, туку блиску до Него. Тој сака вие и јас да живееме секој ден со свесност за Неговото присуство – повеќе не размислувајќи за Него како некој далечен Бог.

Но, ако кажеме дека имаме заедништво со Бога, но сепак ја прифаќаме темната страна на животот на овој свет, водени од нашите себични амбиции и грешни желби, покажуваме дека светлината не е во нас. Можеби знаеме за Него, но сè уште не сме го доживеале благословот на врската со Него. Затоа треба да веруваме во Исус и да се измиеме во Неговата најскапоцена крв, која ни овозможува да одиме во светлината. Ние сме способни да одиме не во нашата природна сила, туку во Неговата победничка сила.

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *