Нема јама толку длабока од која Бог не може да те извлече

Не постои јама на зависност толку длабока, нема грев што Бог не е подготвен да го прости. Бог може да те извлече за да не потонеш на дното.

Во животот често се соочуваме со проблеми, затоа што не сме послушни на Бога и бегаме од Него, наместо да Му се покоруваме. Кога Јона добил упатства од Бога да оди во Ниневија да проповеда, се свртел и отишол во Тарсис.

Избувна голема бура и почна да го тресе бродот на кој се наоѓаше Јона, додека другите луѓе во бродот го прашаа:

„Кажете ни: поради кого нè снајде ова зло, каква работа работите, од каде доаѓате, од која земја и од кој народ? (Јона 1, 8)

Така, иако тоа не била намерата на Јона, неговата непослушност кон Бога им нанела проблеми на сите околу него.

Избавувањето доаѓа од Господ
Потоа го повикале Господа и му рекле: „Господи, Ти се молиме, Ти се молиме, не оставај да загинеме заради животот на овој човек и не навалувај врз нас невина крв, зашто Ти о Господи, си направил како што ти е мило.“ И го зедоа Јона, и го фрлија во морето, и морето престана да беснее. (Јона 1, 14-15)

Кога се разделиле од овој непослушен човек, морињата се смириле во нивните сопствени животи.

Тогаш Јона го проголта голема риба во морето. Но Јона извика кон Бога од јамата на очајот, и Тој го чу и го спаси.

„Помислив: ме отфрлија пред твоите очи. Сепак, гледам во твојот свет Храм. Ме опкружија води до грло, ме опкружи бездната. Тревата ми ја обви главата, се спуштив во подножјето на планините. Над мене засекогаш се затворија ролетните на земјата. Но ти ми го извади животот од јамата, о Јехова, Боже мој. За малку ќе издишев кога се сетив на Јахве и мојата молитва се искачи кон тебе, кон твојот свет Храм. Оние кои се поклонуваат на суетната ништожност ја напуштаат својата благодат. И јас ќе ти принесам жртва со песна на благодарност. Тоа што го ветив, ќе го исполнам. Спасението е од Господа“. (Јона 2, 5-10)

Кога Јона конечно сфатил дека не може да си игра со Бога, се покајал и извикал кон Него за избавување. Бог го спасил од стомакот на рибата што го проголтала.

Дали сте во јама?
Дали сте во јамата на долгови, порнографија, алкохол, прељуба или некоја друга зависност што ја уништува душата? Дали избегавте од повикот што Бог го постави во вашиот живот? Ако е така, сега е време да се свртиме кон Господа и да извикаме кон Него. Бог може да те извлече! Ќе слезе во јамата. Тој те сака. Тој не сака некој да пропадне. Вие сте драгоцени за Него и Тој точно гледа низ што поминувате.

Ако искрено го бараш Господ, а не само избавување од својата јама, нема да Го заборавиш откако ќе те избави. За жал, многумина го „користат“ Бог како Дедо Мраз и го ставаат на полица кога ќе го добијат тоа што го сакаат.

Молитва за избавување:
Господи, ти благодарам што сакаше да ме извлечеш од _ (наведете го вашиот проблем). Ти си мојот Избавител, мојот Откупител, Семоќниот Бог и никогаш нема да ме оставиш. Во твоите очи јас сум вреден и скапоцен. Ми даваш рака за помош. Сакам да се држам до Тебе за да ми помогнеш да го скршам овој циклус на зависност и пораз. Ќе престанам да бегам од Тебе и наместо тоа ќе сакам да се прилепувам за Твојата моќна и простувачка рака. Амин.

Господ не е бавен да го исполни своето ветување, како што некои го сметаат за бавен, но тој е трпелив со вас затоа што не сака никој да загине, туку сака сите да се обратат. (2. Петрово 3, 9)

Зашто платата за гревот е смрт, а дарот Божји е вечен живот во Христос Исус, нашиот Господ. (Римјаните 6, 23)

„Зашто ќе им се смилувам на нивните беззаконија и нема повеќе да се сеќавам на нивните гревови“. (Евреите 8, 12)

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *