Молитва за во Новата година Бог да биде на прво место!

Сите ние треба да се молиме за Нова Година на почетокот на новиот период. Господ да биде на прво место во Новата година!

Новата година може да донесе измешани емоции и спомени за многумина од нас. Некои можеби ја имаа најдобрата година досега и очекуваат уште подобра. Други можеби преживеале една тешка битка по друга. Новата календарска година носи силна надеж дека работите ќе тргнат на подобро, иако раните кои штотуку почнаа да ги лекуваат се се уште свежи.

Без разлика дали штотуку ја поминавте најсветлата година во вашиот живот или ви е исклучително драго што оваа година конечно заврши, вистината сè уште важи. Ти не си сам. Никогаш.

Нашиот Бог е „Бог со нас“. Со самото изминување на прославата на раѓањето на нашиот крал, имаме потсетник што ни дава сила да запловиме во нов, свеж почеток. Тој е Емануел, Бог со нас. И ако околностите и луѓето околу нас се променат, нашиот Бог никогаш не се менува.

Молитва Бог да остане на прво место оваа Нова Година:
„Драг Боже,

Ти благодариме што направи сè ново. Ти благодариме за сето она што дозволи да ни се случи изминатава година, и за добрите и за тешките работи, кои не потсетија колку ни требате да се потпираме на Твоето присуство секој ден.

Се молиме Твојот Дух да не води до крај во оваа Нова Година. Те молиме води ги нашите одлуки и дозволи нашите срца да Те посакуваат повеќе од било што друго. Те молиме отворете ја вратата што треба да се отвори и затвори ја онаа што треба да се затвори. Те молиме помогни ни да се откажеме од работите што ни ги кажа дека се лоши за нас, а ние трпеливо ги чекаме оние што допрва ќе дојдат. Бараме од Твојата помош најнапред да те побараме Тебе, над секој сон или желба што си го поставил во нашите срца.

Ја молиме Твојата мудрост, Твојата сила и моќ секогаш да биде со нас. Те молиме зајакнете и охрабрете не за она што доаѓа. Дај ни способност над нашите можности, нека Твоите дарови слободно течат низ нас, за нашите животи да Те слават Тебе, а другите да дојдат кај тебе.

Те молиме чувај нè подалеку од замките на искушението. Да ни шепоти во уши кога треба да бегаме, и да ни шепоти во срцето кога треба да останеме и да се бориме.

Се молиме за Твоја заштита над нашето семејство и пријателите. Се молиме Твојата рака да не покрие и да не оддалечи од намерите на непријателот, да бидеш бариерата што нè опкружува, да бидеме безбедни во Твоите раце. Се молиме за Твое разбирање и увид над нашите години, да ја разбереме Твојата волја, да го слушнеме твојот глас и да ги запознаеш твоите патишта.

Прости ни за моментите кога се трудевме да бидеме самодоволни, кога заборавивме колку ни требаш и кога живеевме независно од Твојот Дух. Прости ни што дозволивме стравот и грижата да ги контролираат нашите мисли и што дозволивме гордоста и себичноста да внесат хаос во нашите животи. Прости ни што не ги следиме Твоите патишта и што живееме далеку од Твоето присуство.

Ја признаваме нашата свежа и нова потреба за Тебе. Те молиме да направиш се ново, во нашите срца, мисли, животи, во годината што доаѓа.

Нека Твоите зборови на вистината се вкоренети во нас, да останеме фокусирани на она што е чисто и исправно, дај ни сила да бидеме послушни на Твојот збор. И кога непријателот нè потсетува на она што сме го направиле, кога фрла лаги и не напаѓа, ние веруваме дека гласот твој ќе биде погласен и посилен додека нè потсетува дека сме безбедни со Тебе и дека твоите планови и намери за нас нема да пропаднат. Те молиме биди наш чувар позади и напред, да ни го трасира патот, да ги отстрани пречките и да ги пополни празнините. Господи, води нè во Твојата земја.

Те молиме грижи се за нашите потреби, бараме Твоја милост и наклонетост. Бараме Твоите благослови да не опфатат, се молиме да ни помогнеш да напредуваме и да го исполниме секој план што си го поставил во нашите срца. Ги замолуваме другите да ја видат Твојата добрина и да кажат дека ние сме: „семето што Јахве го благословува“.

Помогнете ни да бидеме познати како големи донатори, да бидеме дарежливи и љубезни, помогни ни да ги гледаме потребите на другите, а не само да се грижиме за нашите.

Нека бидеме оние кои ја љубат вистината, а плодовите на Твојот Дух да бидат очигледни во нашите животи – вашата љубов, радост, мир, трпение, добрина, добрина, верност, нежност и самоконтрола.

Нека Твојата светлина свети на нас, преку нас и во нас. Дозволете ни да ги промениме работите во овој свет, за Твојата слава и цел. Постави го Твојот пат пред нас. Нека успеат сите вТвои планови. Дозволете ни да ги прикажеме Твојот мир и надеж во свет на кој очајно му треба Твоето присуство и исцелување.

Слава и чест Ти нека ти е оваа Нова Година и засекогаш.

Во името на Исус, амин.

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *