Исус има прашање за вас

Исус има прашање до тебе. Кој е тој за тебе? Нашиот одговор е наш избор и зависи од тоа каде ќе ја поминеме вечноста.

Во екот на својата служба, Исус се повлекол во затскриеното подрачје на Цезареја Филипи. Околината беше импресивна. Имало споменици и храмови посветени на обожавањето на грчкиот бог Пан.

Можеби, стоејќи среде спомениците и храмовите изградени од боговите, Исус се наведнува напред и зборува прилично тивко со мал број луѓе – знаејќи дека не е изграден ниту еден споменик во негова чест, ниту храм подигнат за негова слава – и им поставува клучно прашање на своите ученици и за нас: “Што велат луѓето, кој е Синот на човекот?” (Матеј 16:33).

Кој е Синот на човекот?
Исус поставува прашање за себе. „Што велат луѓето?“, Прашува тој. Според стих 14, учениците спонтано реагираат: „Некои велат дека си Јован Крстител“. Но, Ирод го обезглави Јован и тој беше мртов. Можеби воскресна и затоа има чудесна моќ?

Учениците продолжуваат: „Некои велат… Илија. Но, Илија служеше стотици години порано. Со векови, Евреите гледале на Илија како пророк кој би бил претходник, но не и Месија. И тука доаѓа третиот одговор: „Некои велат… Еремија или некој од пророците“. Сите одговори се сведуваат на: „Тој е човек“.

Тогаш Исус повторно ги праша учениците: „А ти, кој велиш дека сум јас?“ (Матеј 16:15). Иако прашањето беше упатено до група ученици, Петар зборува во име на сите: „Ти си Христос, Син на живиот Бог“ (Матеј 16:16).

Понекогаш му се смеевме на Симон Петар. Но, еве го моментот кога мора да го фалиме. Од него излегоа прекрасни зборови. Христос е Бог од месо и коски, а не бог во камен!

„Христос“ е грчко име за хебрејскиот термин „Месија“, Помазаникот. Овој термин означува кралска фигура која ќе триумфира над израелските непријатели во последните денови. „Синот на живиот Бог“ нè потсетува дека тој бил повеќе од земен цар. Исус ги праша фарисеите: „Што мислите за Христос? Чиј син е тој? “ Тие одговорија: „Давидов син“. Исус ги исправил истакнувајќи дека Давид го нарекол Месијата „Господ“, па како може да биде негов син? (Матеј 22, 41-46)

Исус има едно прашање за вас: „Кој велите дека сум јас?“
Секој мора да донесе одлука за Исус. Кој е тој за тебе? Нашиот одговор е наш избор и тој избор има големи последици. Светот е исполнет со алтернативи на Исус. На продажба е пазар на погледи на светот и богови. Пан, Афродита и Венера го насочуваат вниманието на милиони. И многу други „богови“: пари, слава, кариера … Секој чука на нашата врата и на вратата на своите најблиски за да ги измами дека веруваат во лага.

Денес Исус ти го поставува истото прашање. Вашиот одговор ќе одреди дали ќе воскреснете во вечен живот или вечна пропаст. Ако одлучите да го отфрлите Исус Христос како Господ и свој Спасител, Библијата учи дека вашето име нема да биде запишано во Книгата на животот, што резултира во осуда и вечно одвојување од Бога откако ќе умрете. Бог ја нарекува оваа вечна смрт „друга смрт“ (Откровение 20: 11-15).

Но, Бог те сака! Неговата голема желба е да не потфрлите.

Господ не доцни во исполнувањето на ветувањето, бидејќи некои сметаат дека тоа е бавно, но е стрплив со вас затоа што не сака никој да пропадне, туку сака сите да дојдат на преобраќање. (2. Петрово 3: 9)

Верувајќи дека Исус Христос се жртвувал за да плати за твојот грев и дека воскреснал од мртвите затоа што е Бог, ќе го наследиш вечниот живот со Него.

Зашто, ако со устата признаете дека Исус е Господ и со срце верувате дека Бог го воскресна од мртвите, ќе бидете спасени. Навистина, верувањето во срцето оправдува, а признавањето во устата штеди. За Светото Писмо вели: Кој верува во Него, нема да се срами (…) Оти: Кој ќе го повика името Господово, ќе се спаси. (Римјаните 10: 9-13)

Ако верувате во Исус како свој Спасител, Библијата вели дека Бог повеќе не ве гледа како грешник, туку како Негово дете (Јован 1:12), и со Него ќе уживате во цела вечност.

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *