ЈАС СУМ, НЕ ПЛАШИ СЕ: Исус има лек за вашиот страв!

Стравот може да нè угнетува и контролира. Тоа може да нè доведе до депресија и очај. Нè обвива во темнина и нè приближува до чувството на уништување и смрт.

Стравот може да стане толку неподнослив што сме подготвени да сториме сè за да излеземе од него… многумина од нас денес живеат во страв.

Стана очигледно место на живеење, прифатлива основа врз која ги донесуваме своите одлуки и ги планираме нашите животи. Има толку многу исплашени деца, исплашени студенти, пациенти, родители, службени лица и исплашени верници. Речиси секогаш, застрашувачката фигура стои зад нив и ги држи под контрола: татко, учител, лекар, шеф, бискуп или Бог … стравот е едно од најмоќните оружја во рацете што тие сакаат да ги контролираат.

Поставуваме многу прашања „ако“: „Што ќе сторам ако не најдам работа, покрив над главата, пријатели… ако се разболам, ако ми се случи несреќа, ако не успее бракот? Што ако некој украде сè што е ново од мене и провали во мојата куќа? “ Исто така, поставуваме многу „како“ прашања: „Како можам да воспитам деца во ваков свет? Како можам да успеам како возрасен? Како можам да го спречам следниот конфликт? Како можам да дојдам до рајот? “

Откако ќе ги прифатиме овие прашања како наши и ќе се увериме дека треба да најдеме одговори на нив, се повеќе ги населуваме во куќата на стравот.

Исус не даде директен одговор на ниту едно од овие прашања. Тој тивко ги остави настрана како прашања што доаѓаат од непотребни грижи. Тие беа назначени од грижа за престиж, моќ и контрола. Исус обично ги трансформирал прашањата во одговорите.Исус ретко прифаќал такви прашања поставени од Него. Сфати дека доаѓаат од куќа на страв. „Кој е најголемиот во небесното царство? Колку пати треба да му простам на брат што ми греши? Со кој орган ги правите сите овие работи? Господине, дали веќе е дојден тој час? Дали сега ќе го обновиш кралството Израел? “

Љубовта е посилна од стравот. Христос нè повикува да живееме во куќата на љубовта среде овој застрашувачки и провокативен свет. Тој вели: „Јас сум, не плаши се“ (Јн. 6, 21). Куќата наљубовта е куќа на Христос, каде што можеме да размислуваме, да зборуваме или да постапуваме како Бог, не на начин на кој тоа го прави светот исполнет со страв. Од оваа куќа, гласот – „гласот на љубовта“ – непрестајно повикува: „Не плаши се… следи ме… Царството Божјо не е во храна и пијалок, туку во правда, мир и радост од Светиот Дух… дојди, наследи го царството подготвено за ти од почетокот на светот “.

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *