Господ има посебна утеха за сите оние чиј живот е тежок!

Бог има утеха за оние за кои животот е тежок. Исто како што мајката посветува посебно внимание на болното дете, така и Бог се грижи за своите деца кои имаат потреба.

Еден слуга Божји еднаш рекол: „Бог е наша утеха: Тој нè зајакнува кога ќе се предадеме и нè крева кога ќе паднеме. Тој е наша сила кога доаѓаат тешки времиња и нè обземаат разни разни грижи “. Дали верувате дека ова е вистина?

За оние кои имаат потреба, нашиот небесен Татко има посебна утеха. Исто како што мајката посветува посебно внимание на болното дете, така и Бог се грижи за своите деца кои имаат потреба.

Ова е разликата помеѓу Бог и светот, затоа што светот секогаш ги брка само оние кои се успешни, радосни, на кои им оди добро, а оние кои се во тешка и безнадежна ситуација честопати никој не ги забележува. Таквите луѓе не ги интересираат многумина.

Кога Бог нè теши, тоа е како да натопуваме дожд што продира до корените на растението. Кога бараме утеха во други работи, освен во Бога, таа утеха е краткотрајна и не допира до нашите души. Радоста и утехата што светот може да ги обезбеди можеби изгледа привлечно и убаво, но ја остава нашата душа во тага.

„Во сите грижи на моето срце, твојата утеха ја радува мојата душа“ (Пс 94:19).

Ние не бараме утеха во светските работи, како и оние што не го познаваат Бога. Ние ја бараме нашата утеха во Бог, кој сам ја зајакнува душата и дава вера и сила да продолжиме да одиме по Неговиот пат.

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *