Доцнењето не значи дека Бог ве заборавил!

Кога нема одговор на вашата молитва, вие сте во искушение да мислите дека Бог не се грижи за вас. Сепак, доцнењето не значи дека Бог ве заборавил.

Можеби сте на колена и се молите на Бога да ви го даде она што сакате да го имате. Се молите дење и ноќе. Но, сè уште ништо не се случило. Се чувствувате толку презаситени. Во искушение сте да помислите дека Бог веќе ве заборава и не се грижи за вас.

Никогаш не смееме да заборавиме дека времето на Бога е различно од нашето. Тој честопати делува на начини што не можеме да ги видиме или разбереме. Тој знае што сакате. Тој точно знае кога ви треба.

Каде се благословите?
Понекогаш мислиме дека Бог нè заборава затоа што продолжуваме да се споредуваме со нечиј живот. Ако видиме дека Бог ги благослови со толку многу работи, ќе започнеме да ја доведуваме во прашање љубовта кон Бога. Тогаш ќе му ги поставиме овие прашања: „Што велиш за мене, Господи? Каде е мојот благослов? Дали ме заборави? “

Бог му дал ветување на Јосиф, синот на Јакоб (види Битие 37-48) дека тој еден ден ќе владее. Но, потоа, во текот на следните тринаесет години, сè отиде точно спротивно од ветувањето. Неговите браќа, кои го мразеа, го продадоа на Египќаните. Како роб во куќата на Потифар, тој бил лажно обвинет за силување на сопругата на својот господар. Потоа го фрлија во затвор и го заборавија.

Јосиф одби да дозволи околностите да влијаат врз него. Тој не дозволи да биде исполнет со самосожалување или горчина. Наместо тоа, тој одбра да ги користи сите околности – без разлика дали е дома, во куќата на Потифар или во затвор – како место што Бог го одредил каде што ќе му служи со целото свое срце.

Бог на крајот го благословил Јосиф и го направил благослов за другите. Тој на крајот стана десна рака на Фараонот, втор командант над целиот Египет. Во оваа улога, Јосиф на крајот го спаси животот на целото свое семејство и се собра повторно со нив. Тој го спаси и поголемиот дел од Египет од глад.

Да доцниш не значи дека Бог те заборавил
Можеби не се толку величествени како на Јосиф, но Бог има цел за секој од нас:

„Зашто ги знам своите мисли што ги имам со тебе, вели Господ, замислите на мир, а не на злото, за да ти дадам очекуван крај. (Еремија 29, 11)

Овие не се само зборови напишани за луѓе пред илјадници години. Тие се за нас денес. Божјото ветување е реално во секое време и време. Можеби сè уште треба да почекаме да се оствари тоа ветување.

Верувај му дури и кога животот нема смисла. Постои цел во тоа низ што минувате. Можеби Бог се обидува да ја поправи вашата насока. Можеби тој ги користи овие испитувања за да ве научи да се потпрете повеќе на Него, да му верувате на Неговото време. Можеби тоа ја зајакнува вашата вера. Можеби го поминувате ова, бидејќи начинот на кој реагирате може да влијае на другите во нивните одлуки да го следат Христа. Можно е поминувањето низ сите овие конфузии во животот да ви помогне да охрабрите некој друг подоцна додека поминува низ слични околности.

Како Јосиф, целта на нашите борби може да ја видиме само многу подоцна. Но, како него, ние треба да останеме верни и да веруваме дека Бог знае што се случува.

Бог може да изгледа тивок, но тоа не значи дека Тој отишол. Тој е всушност на работа во позадина. Добриот план на Бог се извршува и потребен е овој пакет околности за да се подготвиме за тој план. Како што покажува животот на Јосиф, дури и трагедијата и злото можат да бидат дел од планот на Бога за наше добро.

Доцнењето не е одрекување, туку време на подготовка на ветувањето. Многу е тешко кога не можеме да го „видиме“ Бог на дело. Но, тоа не значи дека Тој не дејствува во наше име. Секогаш кога ќе се чувствувате обесхрабрени или почнете да се прашувате дали Бог е сè уште таму и е загрижен, можете да ја изговорите оваа молитва:

Драг Боже, очисти го моето срце од самосожалување и незадоволство. Сакам да верувам дека твојот добар план за мојот живот се спроведува во моите сегашни околности. Знам дека ме сакаш и во твоето срце се твоите најдобри интереси. Помогни ми да бидам трпелив, а во меѓувреме помогни ми да издржам и да ги задржам срцето и умот насочени кон Твоите ветувања. Амин.

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *