Што значи да се има вера во Исус Христос?

Да се ​​има вера во Исус значи да се верува во Него и да му се предадеш. Оние кои веруваат во Него го прифаќаат како свој Спасител и Господ.

Христијаните отсекогаш верувале дека Исус не бил само добар човек, туку и Син Божји. Ние веруваме дека тој дојде од Бога и се врати повторно во присуството на неговиот Татко. Всушност, целото христијанство стои или паѓа на тоа дали Исус е она што го рече. Самиот Исус исто така тврдеше дека Божјиот Син – Бог во човечка форма, бил испратен да нè спаси. Ако не веруваме во неговите сопствени тврдења за нас самите, зошто треба да веруваме во некое од неговите учења?

За жал, не сите луѓе гледаат подеднакво на Исус Христос. Некои ја читаат Библијата и го гледаат Исус како политички револуционер. Некои веруваат дека Исус е духовен водач. Некои го сметаат за голем учител по морал. Како ја претставува Библијата? Зошто е толку клучна верата во Него? Што значи да се има вера во Исус?

Верата мора да има содржина
Мора да има нешто или во кој да верува. Популарно е да се кажуваат работи како „само верувај“, но оваа изјава е бесмислена се додека не дефинираме во што или во кого треба да веруваме.

За да имаме вера во Исус, прво мора да имаме знаење за тоа кој е Тој. Ние мора да знаеме дека Тој е Христос, ветениот Месија, кој дојде на земјата да го спаси Својот народ од грев. Ние мора да веруваме дека Исус е единствениот Божји Син кој го зел човечкото тело и живеел живот со совршена покорност кон Бога Отецот. Тој доброволно го жртвуваше својот живот, умирајќи на крстот за нашите гревови. По три дена се издигна триумфално од гробот. Исус сега седи на небото од десната страна на Бога Отецот, од каде што ќе се врати да му суди на светот.

Нашето знаење за Исус не мора да биде исцрпно за да можеме да веруваме во Него. Сепак, треба да знаеме некои суштински вистини за тоа кој е тој и што сторил.

Но, да се знае за тоа кој е Исус Христос, па дури и да се согласи со тоа знаење, не значи дека некое лице верува во Него. На пример, ѓаволот и демоните знаат кој е Исус (Марко 1:24; Јаков 2:19), но тие не веруваат во Него.

Да се ​​има вера во Исус значи да се верува во Него
Да се ​​има вера во Исус значи да се верува во Него и да му се предадеш. Оние кои веруваат во Него го прифаќаат како свој Спасител и Господ.

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *