“Никогаш нема да ве напуштам!”

Бог ни ветува: “Никогаш нема да ве оставам!” Сè додека е светот , Тој ќе биде со својот народ и ќе се грижи за нас.

“Господ ќе оди сам пред тебе. Тој е со тебе. Тој не те пушта и не те остава. Не плашете се од ништо и не плашете се!3 (Второзаконие 31, 8)

Бог ни дал ветување дека никогаш нема да не напушти или остави нас. Сепак, понекогаш можеме да се чувствуваме безнадежно и беспомошно – како да сме соочени со животот сами. Што е вистина? Без оглед на околностите или вашите чувства, запомнете дека Бог не може да лаже. Тој е тука да ви помогне – и секогаш ќе биде.

Чувствата се непостојани. Само затоа што го чувствувате во моментов не значи дека е вистина. Сепак, сите понекогаш сме во искушение да ги ставиме своите чувства над она што го вели Бог.

Секако, ѓаволот ќе ти каже дека Бог те заборавил, или дека си направил неопростлив грев или што било друго што те тера да се сомневаш во Божјото Слово и да се откажеш од својата вера. Ѓаволот е лажго и измамник, но Бог е верен на својата Реч и никогаш нема да ве изневери.

Тешкотии во животот секогаш ќе има
„Ви реков дека имате мир во мене. Имате маки на светот, но бидете храбри – јас го освоив светот! “ (Јован 16, 33)

Исус ни вели дека животот нема да биде секогаш лесен. Ќе поминеме низ периоди на тешкотија, но тие времиња ќе траат некое време. Оваа пандемија е еден голем тест. Речиси сите се погодени од разни форми на страдање. Без разлика дали станува збор за болест, губење на работа, депресија или вознемиреност за неизвесноста што ќе ја очекува иднината, важно е да запомните дека Бог е верен.

Никогаш нема да разбереме зошто Бог дозволува да се случат одредени работи, но верувам дека најважното прашање е: „Господи, што сакаш да научам од ова?“ Можеби оваа пандемија или вашата тешка ситуација е испратена со причина Бог да не извести дека нашата најголема потреба е Исус Христос, дека земјата не е нашата вечна татковина, туку небото.

Здравјето, богатството и безбедноста може да поминат во еден момент, но дарот на спасението е вечен. Единственото нешто што носи вистински мир и значење во животот е односот со Исус Христос. Тестовите траат само една сезона, но тие служат за вежбање на нашата вера. Запомнете, не може да се верува во верата што не е тестирана. Тестирањето служи за да нè приближи до нашиот Господ.

Најтешкиот дел е да се чека. Одлучете да му верувате на Бога во вашата тешка ситуација и да не слушате непријателски лаги што носат страв, грижа и сомнеж.

Но, на оние што имаат доверба во Јахве, силата им е вратена, крилјата им растат како орли, трчаат и не запираат, одат и не умираат. (Исаија 40:31)

“Никогаш нема да те оставам!”
Она што нè издигнува над секоја тешка ситуација е Божјото ветување дека ќе биде со нас секогаш и во сите нешта. Тој нема да го прекрши својот завет или да го промени она што излезе од Неговата уста. Таа ќе нè чува како јаболко на окото и ќе нè чува како мајка што го чува своето дете. Неговата убов нема да пропадне, дури и кога нè води низ болното искуство што треба да го поминеме. Да, Бог е секогаш таму и не ги трга очите од нас!

Ете, чуварот на Израел никогаш не спие, никогаш не спие. Господ е твојот чувар, Господ е твојата сенка; тој стои десно од вас. Дека сонцето не ти штети дење, ниту месечината ноќе. Господ ве штити од секакво зло, тој го чува вашиот живот. (Псалм 121, 4-7)

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *