„Не паничи и не оди пред мене.“

„Не паничи и не оди пред мене. Твое е да не правиш ништо друго освен да се молиш – и да се потпираш на мене “.

Господ е многу трпелив со своите деца. Тој, всушност, нè повикува: „Претстави ги своите докази“ (Иса. 41:21), што значи дека е во ред да имаш моменти на испрашување.

Можеби ќе добиеме ненадејна, страшна вест – смрт на некој близок, неизбежен развод на син или ќерка, неверство на сопруга. Во такви моменти, Бог го испраќа Светиот Дух да ни донесе утеха, да ја ублажи болката и да го смири срцето. Нашиот Господ го чувствува секој наш грч на болка, страв и паника.

Бог ги гледа сите детали од вашата криза и ги гледа сите животни проблеми што ве угнетуваат. Оние што се молат и го чекаат со мирна вера никогаш не се изложени на вистинска опасност. Покрај тоа, тој ги знае вашите панични мисли, но неговата заповед до вас ја содржи вистината: „Не паничи и не оди пред мене. Твое е да не правиш ништо друго освен да се молиш – и потпирај се на мене. Му давам чест на секој што верува во мене “.

Размислете за овие зборови што Бог и ги дал на својата црква: „Без вера е невозможно да му се допаднеме“ (Евр. 11: 6). „Верувај во него, о луѓе, во секое време; истурете ги своите срца пред него: Бог е нашето прибежиште “(Пс 62: 9). „Вие, кои се плашите од Јахве, верувајте во Јахве; тој е нивната помош и нивни штит “(Пс 115: 11). „Верувај му на Господа со сето свое срце и не потпирај се на твоето разбирање. Помислете на него на сите ваши начини, и тој ќе ги исправи вашите патеки “(Пословици 3: 5-6).

Неверството е смртоносно, неговите последици се трагични. Ако се обидеме да се извлечеме од искушенијата наместо да веруваме на Бога да нè води низ нив, се соочуваме со фатални последици. Исус дојде да ги скрши нашите ланци на легализам и да нè ослободи од ропството. Но, прво мора да го признаеме својот грев.

Кога ќе го признаеме нашето неверување и тогаш целосно ќе ја фрлиме нашата иднина, слобода и избавување под грижата на Исус, Тој ќе дојде со време. Наша работа е да не направиме ништо друго освен да му веруваме!

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *