Господ се бори за нас и секогаш победува!

Бог се бори за нас во нашите духовни битки. Ништо не е премногу големо за Него. Тој секогаш победува!

Понекогаш темни облаци од неволја лебдат над нашите животи. Сатаната сака да се чувствуваме вознемирени, уморни, нападнати … Ние немаме стратегија, идеја или план да направиме.

„Не плаши се, ниту плаши се од ова огромно мноштво, зашто тоа не е твоја војна, туку Божја“. (2 Летописи 20, 15)

Овие зборови им беа кажани на царот Јосафат, на сите луѓе во Јуда, нивните жени и деца, како што народот се подготвуваше за битка. За синовите на Моав и на Амон и со нив некои од Меунитите, отидоа во војна против Јосафат. Како и нас, Јосафат се исплаши и веднаш почна да го бара Бога и постеше низ Јудеја.

Бог е на наша страна
Бог му кажува охрабрувачки зборови на Јосафат. Тие не требаше да бидат исплашени од огромна армија на противници. Без оглед на војниците и опремата, Божјиот народ имаше адут – Бог беше на нивна страна. Му кажува на кралот да оди и да се бори против своите непријатели. И додека луѓето се подготвуваа да заминат, Јосафат изведуваше нешто интересно. Тој не ги стави своите воини напред. Тој ги става пејачите да му пеат на Господа и да го фалат.

И се советуваше со народот и ги постави пејачите и пофалбите на Господа, кои ќе одеа пред вооружените друштва во света облека и ќе пеат: „Фалете Го Господа, зашто неговата милост трае засекогаш“. Кога почнаа да викаат и да пеат песна за пофалби, Бог постави заседа на Амонците, Моавците и оние од планината Сеир, кои дојдоа во Јуда и беа разбиени. го нападнаа Јуда и тие беа поразени. (2 Летописи 20, 21-22)

Кога луѓето дојдоа до она што требаше да биде бојно поле, тие видоа само тела. Непријателот веќе беше поразен. Заканата е отстранета. Победата беше освоена.

Потоа, под водство на Јосафат, целиот народ на Јудеја и Ерусалим радосно се врати во Ерусалим, зашто Господ им даде причина да се радуваат на своите непријатели. (2 Летописи 20, 27)

Бог се бори за нас
Во оваа приказна, победата е моментална и очигледна. Ова не е секогаш случај во нашите секојдневни битки. Но, тука е она што е секогаш точно: ние не одиме во борба сами. Ние одиме со тоа што Бог се бори во наше име. Се менува сè. Затоа што Тој никогаш не губи. Дури и кога Тој се чинеше дека е поразен, како кога Исус умре на крстот, прашање е на време само до Неговата конечна победа да стане јасна.

Што ве обзема денес? Што доаѓа против вас? Каква состојба предизвикува страв? Веднаш кажете му на Бога како Јосафат: „Не знам што да правам, но очите ни се кон Тебе “. (2 Летописи 20, 12)

Потоа слави го и слави го Неговото име. И гледај ја Божјата работа. Оваа битка нема да ја добиете со вашата моќ, туку со моќта на Бога. Ништо не може да го победи! Бидејќи тој живее во вас, тоа значи дека ништо не може да ве победи.

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *